Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

Rob: Model gekozen burgemeester onwerkbaar

Advies Rob: 'Model gekozen burgemeester onwerkbaar'

Het model van de direct gekozen burgemeester zal op basis van het conceptwetsvoorstel van minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) in de gemeentelijke bestuurspraktijk niet goed werkbaar blijken. Dit omdat de voorstellen niet passen binnen de randvoorwaarden die het kabinet zelf stelt aan het lokale bestel waarbij sprake is van een 'collegiale bestuursvorm en waarin de gemeenteraad als lokale volksvertegenwoordiging uiteindelijk doorslaggevend is (het hoofdschap van de gemeenteraad'. Dit schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn Advies commentaar conceptwetsvoorstellen direct gekozen burgemeester dat onlangs is uitgebracht aan minister De Graaf.
Zo constateert de Raad dat de positie en bevoegdheden van de burgemeester binnen het college zodanig worden versterkt dat van collegiaal bestuur van het college van burgemeester en wethouders niet of nauwelijks meer gesproken kan worden. Met als gevolg dat de wethouders te zeer afhankelijk worden van de burgemeester, terwijl zij door de gemeenteraad worden benoemd en ontslagen. Ook heeft de Raad kritiek op de toebedachte rol van de burgemeester van 'lokaal regeringsleider' en diens bevoegdheden op het gebied van de college- en programvorming en de portefeuilleverdeling van de wethouders. Zaken die ten volle samen hangen met de zelfstandige positie en bevoegdheden van de gemeenteraad als de direct gekozen volksvertegenwoordiging van de gemeente.
Positief staat de Raad tegenover een conflictenregeling die kan leiden tot onvrijwillig ontslag van de burgemeester door de gemeenteraad, de verkiezing van de burgemeester volgens een twee-rondensysteem en de regels betreffende de integriteit van kandidaten en de campagnefinanciering. Ten aanzien van de concrete uitwerking van deze onderwerpen plaatst de Raad nog wel enige kanttekeningen in zijn advies.

Noot voor de redactie