Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-79

Den Haag, mei 2004

De basis van Domeinen: Jaarverslag 2003

Domeinen beheert en verkoopt voor de Staat uiteenlopende eigendommen, van een vuurtoren tot meubilair. Maar waar ligt eigenlijk de historie van Domeinen en wat zijn de basisproducten en -diensten van de dienst?

'De basis van Domeinen' is dit jaar het centrale thema van het jaarverslag. Voorbeelden uit de Domeinenpraktijk in 2003 laten zien hoe de dienst nu werkt, maar ook in de toekomst. Zo betekende Domeinen bij de opslag van besmette pluimveemest een helpende hand voor het ministerie van LNV; kreeg een oud landgoed dankzij medewerking van Domeinen nieuwe bewoners, regelde de dienst het opstalrecht voor de 6,6 km lange Westerscheldetunnel, stuitte men door restauratiewerkzaamheden op verrassende vondsten in Paleispark Het Loo en staat Domeinen Roerende Zaken met de ingebruikname van twee nieuwe locaties in de startblokken voor nog intensievere samenwerking met Justitie en Politie.

Domeinen speelt nu al een belangrijke rol in grote en ingewikkelde projecten waar verschillende rijksorganisaties, provincies, gemeentes en het bedrijfsleven bij betrokken zijn. De toekomst laat een steeds verdergaande samenwerking zien.

Bezittingen en beheer

Het beheersareaal van Domeinen bedroeg op 31 december 2003 1.629.000 ha. Hiervan bestaat het overgrote deel (90%) uit water. In vergelijking met 2002 is het areaal per saldo afgenomen met 2.000 ha. Deze afname wordt voor een groot deel veroorzaakt door agrarische verkopen.

Ontvangsten Onroerende Zaken

De ontvangsten in verband met agrarische verkopen bedroegen in 2003 41 miljoen euro. Dit was 18 miljoen euro in 2002. De toename wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door in het kader van ombuigingen verkochte landbouwgronden in altijddurende erfpacht (motie Zalm c.s.).

De ontvangsten van verkochte gronden met een niet-agrarische bestemming laten door in de tijd uitgestelde verkopen een daling zien naar 41 miljoen euro in 2003.

De in 2002 gerealiseerde ontvangsten uit de exploitatie van Domeinen (ingebruikgevingen) bedroegen

¤ 101 miljoen.

De overige ontvangsten van Domeinen Onroerende Zaken zijn ten opzichte van 2002 gedaald met 11 miljoen euro tot ¤ 41 miljoen. Deze daling is grotendeels het gevolg van lagere ontvangsten uit agrarische verrekenbedingen.

De totale Onroerende Zaken opbrengsten bedroegen ¤ x miljoen.

Ontvangsten Roerende Zaken

De opbrengsten uit verkopen bij Domeinen Roerende Zaken bedroegen in 2003 44 miljoen euro (inclusief opgelden). Dit is iets meer dan in 2002 toen 42 miljoen euro werd ontvangen. De totale Roerende Zaken opbrengsten bedroegen in 2002 ¤ 53 miljoen.

Uitgaven

De in 2002 gerealiseerde uitgaven van Domeinen bedroegen ¤ 106 miljoen. Hiervan bedragen de apparaatuitgaven (personeel en materieel) ¤ 33 miljoen en de programma-uitgaven 73 miljoen euro. Van deze laatste categorie heeft een bedrag van 51 miljoen euro betrekking op de betaling van zakelijke lasten en 22 miljoen op onderhoud en investeringen.

Organisatie

Domeinen bestaat uit een centrale directie in Den Haag, vier regionale directies Onroerende Zaken (OZ) en een directie Roerende Zaken (RZ). Daarnaast is het Staatsdomein bij Het Loo in volledig beheer bij Domeinen. De vier regionale directies OZ houden zich bezig met het beheer en de verkoop van onroerende zaken binnen hun beheersgebied. Onder de directie RZ, met het hele land als werkgebied, vallen vijf regio-eenheden waar overtollige en inbeslaggenomen goederen worden opgeslagen en verkocht.

Het jaarverslag 2003 is verkrijgbaar bij de Centrale Directie Voorlichting van het ministerie van Financiën, telefoon: 070-342 75 40.

Internet: www.minfin.nl/domeinen