Gemeente Amsterdam

De Ontdekking van de Wereld in het Scheepvaartmuseum 24 mei 2004 - Scheepvaartmuseum
In het Scheepvaartmuseum is de tentoonstelling De Ontdekking van de Wereld, Nederlanders in onbekend vaarwater geopend. Het publiek kan meereizen in het kielzog van de Nederlandse ontdekkingsreizigers. De Ontdekking van de Wereld is een tentoonstelling voor jong en oud. Het is niet een klassieke presentatie van objecten, maar een ontdekkingstocht met een groot aantal bijzondere elementen.

Indonesië

Zowel frequente als minder ervaren museumbezoekers kunnen hun hart ophalen. Men zwerft als het ware van land naar land en wordt onderweg verrast door levensechte 3-dimensionale scènes. Uiteraard zijn er ook veel authentieke objecten te zien die afkomstig zijn uit een van de meest controversiële en spaakmakende periodes uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. De Ontdekking van de Wereld is, door de speciale opzet, uitermate geschikt voor gezinnen.

Nederland als zeevarende natie

Tussen 1590 en 1650 ontwikkelde Nederland zich als een belangrijke zeevarende natie. Een periode vol spanning en avontuur, successen en mislukkingen, heldenmoed en grote rijkdom. Tijdens De Ontdekking van de Wereld passeren onwaarschijnlijke gebeurtenissen en onvergetelijke namen de revue. De overwintering op Nova Zembla van Willem Barentsz, Henry Hudson die voor het eerst voet aan wal zet bij het huidige New York, de exploitatie van Suriname, de Eerste Schipvaart naar Indonesië van Cornelis de Houtman, de ontdekkingsreis naar Australië door Abel Tasman en de eeuwenlange aanwezigheid van de Nederlanders in Japan.

Welkom aan boord

Plantage in Suriname
De Ontdekking van de Wereld is een opvallende combinatie van objecten en decor. Zo zijn er oude kaarten en verslagen te zien. Waaronder de koopakte van een stuk Indiaans land ten noorden van New York. Maar ook de eerste uitgave van het dagboek van de overwintering in het 'Behouden Huys' op Nova Zembla en de echte voorwerpen waarmee Willem Barentsz en een deel van zijn bemanning de barre kou hebben doorstaan. Verder is er nog een schaal uit 1616 van Dirk Hartog, het oudste Europese voorwerp dat op de Australische kust is teruggevonden. Spectaculair zijn ook de zeer gedetailleerde diorama's (realistische 3-dimensionale scènes).

Het hele jaar valt er iets te ontdekken

De tentoonstelling is een integraal onderdeel van het themajaar De Ontdekking (van de Wereld) in het Scheepvaartmuseum. Rond dit thema wordt tal van activiteiten georganiseerd waaronder tentoonstellingen, voorstellingen van het Museumtheater, educatieve programma's en evenementen. Zoals het culinaire festival Kijkje in de Kombuis op 12 en 13 juni en het Zeeliederenfestival op 14 en 15 augustus.

© Gemeente Amsterdam