Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 18 mei 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Wijziging in gemeenschappelijke regeling GGD (2004/6079) Gemeente Nieuwegein is akkoord gegaan met een wijziging van de gemeenschappelijke regeling van de GGD Midden Nederland. GGD Midden Nederland wordt door 25 gemeenten gezamenlijk in stand gehouden. Vanaf nu wordt gewerkt op basis van de modelbepalingen op voorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De wijziging heeft betrekking op een tweetal onderdelen: de ambtelijke organisatie van de GGD en de financiering.

Pragmatische oplossing voor afrekening basisonderwijs(2004/6478) De gemeenteraad moet elke vijf jaar de inkomsten en uitgaven van het openbaar basisonderwijs vast stellen. Bij een eventuele overschrijding krijgt het bijzonder basisonderwijs naar rato eveneens een gemeentelijke vergoeding. De overschrijding over de periode 1996-2000 bedraagt ¤ 32.679,28 (0,16%) en is vooral ontstaan bij de gebouwafhankelijke kosten. Om te kunnen doorbetalen dient het bijzonder basisonderwijs inzage te geven in de door hen ontvangen vergoeding over die periode. Dit is meestal een moeizaam en langdurig proces. Omdat de doorbetaling
globaal overeenkomt met de hiervoor reeds verstrekte voorschotten heeft het college besloten om de betaalde voorschotten als afrekening te beschouwen.

Vijfjaarlijkse afrekening openbaar voortgezet onderwijs.(2004/6473) De gemeenteraad moet elke vijf jaar de inkomsten en uitgaven van het openbaar voortgezet onderwijs vast stellen. Bij een eventuele overschrijding krijgt het bijzonder voortgezet onderwijs naar rato eveneens een gemeentelijke vergoeding. Het overzicht is moeilijk te maken, omdat zowel de rijksvergoeding als de financiële administratie geen duidelijke uitsplitsing kennen per onderdeel. Daarnaast betreft een vergelijking slechts scholen met dezelfde afdelingen, zodat ook die scheiding wordt aangebracht. Geconcludeerd kan worden dat door de gemeente geen extra financiën zijn uitgekeerd aan het openbaar voortgezet onderwijs. Er is derhalve geen sprake van overschrijding, waardoor doorbetaling niet aan de orde is.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Vrijstellingsprocedure voor uitbreiding schoenencentrum en hotel en bouw parkeergarage (2004/6075)
Er is een formele bouwaanvraag binnengekomen om het schoenencentrum en hotel Mercure uit te breiden en tevens een parkeergarage te bouwen. Deze plannen zijn strijdig met het bestemmingsplan "Poort van Nieuwegein" en daarom is er een artikel 19 vrijstellingsprocedure nodig. Voordat deze mogelijkheid kan worden aangewend, moet er een inspraakprocedure worden gevolgd. Het college heeft besloten deze inspraakprocedure op te starten. Hiertoe wordt de aanvraag met bijbehorende stukken gedurende twee weken ter inzage gelegd. Ingezetenen van de gemeente Nieuwegein en belanghebbenden hebben gedurende deze periode de kans op het plan te reageren. De datum van de ter inzage legging wordt bekend gemaakt in de de Molenkruier.

Beantwoording Artikel 42 brief PvdA over verkoop grond Zuilensteinplantsoen (2004/5317)
De PvdA fractie heeft in een artikel 42 brief vragen gesteld voortkomend uit B&W belicht van 23 maart 2004. Hierin wordt onder andere meegedeeld dat het college niet bereid is een stuk grond gelegen aan het Zuilensteinplantsoen te verkopen aan de Stichting Zorgspectrum, voor de realisatie van een wijksteunpunt. De reden hiervoor is dat de trefkans op archeologische vondsten in dit gebied zeer groot is. Het college heeft de vragen schriftelijk beantwoord en stelt de fractie hiervan op de hoogte.

Bouwaanvraag voor vrijstaande woning met garage aan Plettenburg 10 (2004/6481)
Er is een formele bouwaanvraag binnengekomen voor de bouw van een vrijstaande woning met een vrijstaande garage aan de Plettenburg 10. Deze aanvraag is in strijd met het bestemmingsplan "Plettenburg-De Wiers". Een artikel 19 vrijstelling kan worden verleend. Op 20 mei 2003 heeft het college het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPE) "Wonen op een grensvlak" vastgesteld. De aanvraag past binnen dit SPE. Het college heeft daarom besloten de vrijstellingsprocedure op te starten. Hiertoe zal de aanvraag gedurende vier weken ter inzage worden gelegd, zodat een ieder de kans krijgt zijn zienswijze hierop te geven. De terinzagelegging wordt bekend gemaakt in De Molenkruier.

Vrijstellingsprocedure in verband met het bedrijvenpark Het Klooster opnieuw gestart (2004/6743)
Om de realisatie van het bedrijvenpark Het Klooster te bespoedigen, had het college op 20 augustus 2002 reeds besloten vrijstellingsprocedures (ex artikel 19 lid 1 WRO) te starten. Deze vrijstellingen van de geldende bestemmingsplannen voor Het Klooster hadden tot doel snel te kunnen beginnen met het ophogen en bouwrijp maken van de deelgebieden 2 en 3 van bedrijvenpark Het Klooster. Het college wilde daarmee vooruitlopen op de goedkeuring van het nieuwe bestemmingsplan ´Het Klooster 2002´ en de totstandkoming van de uitwerkingsplannen, omdat de vaststelling van die plannen langdurige trajecten zijn.
De argumentatie van de vrijstelling was deels gebaseerd op het toen nog niet goedgekeurde, nieuwe bestemmingsplan voor het bedrijvenpark, genaamd ´Het Klooster 2002´. Doordat dit bestemmingsplan uiteindelijk op 3 december 2003 door de Raad van State vernietigd werd, hebben Gedeputeerde Staten de door het college verzochte verklaringen van geen bezwaar voor de vrijstellingverlening (fictief) geweigerd, vanwege de te sterke inhoudelijke koppeling met het vernietigde bestemmingsplan. Om toch op korte termijn te kunnen starten met ophoogwerkzaamheden in Het Klooster, is het noodzakelijk de vrijstellingsprocedure opnieuw te starten. Het college heeft daar nu toe besloten. De inspraakprocedure rond deze vrijstellingsaanvraag zal op 27 mei starten, onder meer via ter inzage legging van de stukken, gedurende 4 weken in de Stadswinkel in het gemeentehuis.

Ontwikkelingsplan Het Klooster 2004 vastgesteld (2004/6742) Het college heeft het Ontwikkelingsplan bedrijvenpark Het Klooster 2004 (OP 2004) vastgesteld. Hierin worden strategische en ontwerpkeuzes en de ruimtelijke functionele hoofdstructuur beschreven en inzichtelijk gemaakt in kaartbeelden. Het OP 2004 is gebaseerd op het Herzien Ontwikkelingsplan (HOP) uit 2002. Het verschaft inzicht in, en legt verbanden tussen de onderdelen van het bedrijvenpark (en de omgeving). Die onderdelen worden gefaseerd ontwikkeld. Op een aantal punten wijkt het OP 2004 af van het HOP. De belangrijkste is de invulling van de noordoostelijke punt. In het HOP was hier een haven aan het Amsterdam-Rijnkanaal voorzien. In het OP 2004 behoort deze haven nog steeds tot de mogelijkheden, maar zal na de vaststelling van het OP 2004 eerst een andere haalbaarheidsstudie worden verricht naar de ontwikkelingsmogelijkheden van dit gebied. De planologisch-juridische vertaling van het OP 2004 zal in meerdere plannen geschieden. Het ontwerp OP 2004 heeft voor inspraak ter inzage gelegen. Het college heeft het nu vastgesteld en legt het - licht gewijzigd - ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

College neemt kennis van concept deel-snippergroenkaart Zandveld en Hoogzandveld-Lekboulevard (2004/6745)
Het college heeft kennis genomen van de concept deel-snippergroenkaart voor de wijken Zandveld en Hoogzandveld-Lekboulevard. Op deze kaart staan de kleine stukjes openbaar groen (´snippergroen´) in de betreffende Nieuwegeinse wijken aangegeven. Soms kan zo´n stukje snippergroen worden gehuurd of gekocht door aanwonenden. De administratieve procedure voor de verhuur of verkoop van snippergroen kan aanzienlijk worden vereenvoudigd, als de gemeente voor het grondgebied van de gehele gemeente een kaart opstelt, waarop staat aangegeven welke stukken snippergroen in aanmerking kunnen komen voor verhuur of verkoop.
Voordat de gemeente tot een gemeentedekkende kaart komt, heeft de gemeente nu bij wijze van pilot een concept-deelsnippergroenkaart gemaakt voor de wijken Zandveld en Hoogzandveld-Lekboulevard. Op basis van deze concept-kaart heeft het college nu besloten tot enkele aanpassingen en acties. Deze moeten eerst worden uitgewerkt voordat de gemeente een gemeentedekkende snippergroenkaart kan opstellen. Ook heeft het college besloten tot het in gebruik nemen van de deel-snippergroenkaart voor Zandveld en Hoogzandveld-Lekboulevard.

College besluit over acties aangaande Wijkgericht Samenwerken (2004/) Het college heeft kennis genomen van een stuk met de stand van zaken en ontwikkelingen op het gebied van wijkgericht samenwerken. Het stuk bevat ook enkele verbeterpunten voor de komende tijd.
In de eerste plaats betreft het de afstemming tussen de verschillende activiteiten en projecten. Het betreft hier zowel afstemming tussen de verschillende projecten binnen de gemeente Nieuwegein als tussen de projecten van de gemeente en die van de verschillende partners. In de tweede plaats betreft het de communicatie binnen de gemeente, met bewoners en met partners over de ontwikkelingen, activiteiten en projecten in de wijken.
De districtsmanagers zullen daarom een werkconferentie organiseren waarbij de projectleiders van verschillende sectoren, afdelingen en specialisaties aanwezig zijn. Verder zal een gemeentebrede (digitale) projectenkaart gebruikt gaan worden.
De projectenkaart biedt een totaaloverzicht van de activiteiten per wijk en stelt de districtsmanagers in staat om (ongevraagd) te adviseren en eventuele knelpunten te signaleren. Het is tevens een belangrijk hulpmiddel bij de bevordering van de afstemming tussen de gemeentelijke afdelingen. Ten slotte zullen de gegevens over de verschillende wijken, per wijk samengebracht worden als wijkkarakteristieken. Hierdoor ontstaat een goed toegankelijk beeld van de belangrijkste gegevens per wijk. Het college wil dit stuk ook ter kennisname aan de commissie RIM sturen.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College stelt bouw- en sloopvergunningen vast (2004/6741) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College op hoofdlijnen akkoord met het concept RVVP (2004/6740) Op 17 maart heeft het Algemeen Bestuur van het Bestuur Regio Utrecht het concept Regionaal Verkeers en Vervoer Plan voorlopig vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Het college stelt de raad voor in te stemmen met het RVVP waarbij op een aantal punten vanuit de gemeente een inspraakreactie wordt gegeven.

College stelt Voorjaarsnota 2004 vast (2004/6880)
Het college heeft de Voorjaarsnota 2004 vastgesteld en legt het voorstel ter besluitvorming voor aan de raad. Voor meer informatie, zie het apart verschenen nieuwsbericht/persbericht.

College reageert op accountantsrapport bij jaarrekening 2003 (2004/6879) De gemeente heeft goedkeurende accountantsverklaring bij de jaarrekening 2003 gekregen. Bij de jaarrekening 2003 is door de accountant t.b.v. de gemeenteraad tevens een rapport opgemaakt met bevindingen bij de controle. Het college heeft daar nu een korte reactie bij geformuleerd. Deze reactie is gericht aan de raad.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 24-5-2004