Numico NV

Persbericht

Numico neemt Finse topmerken in babyvoeding over van Valio

Zoetermeer, 24 mei 2004 ­ Koninklijke Numico N.V. maakt bekend dat overeenstemming is bereikt over de overname van de toonaangevende Finse merken voor babyvoeding `Tutteli' en `Muksu' van Valio Group voor een bedrag van EUR 57 mln in contanten. De transactie zal direct bijdragen aan de winst.

Door deze acquisitie wordt Numico marktleider in zuigelingenmelk en graanproducten in Finland. Numico verwerft twee sterke merknamen en een solide basis in de Finse babyvoedingsmarkt. De acquisitie vormt een goede aanvulling op de huidige positie van Numico in Finland in speciale formules voor babyvoeding. Deze basis, in combinatie met de sterke Research & Development organisatie van Numico, biedt Numico ruimschoots de gelegenheid om het huidige productaanbod van Tutteli en Muksu in de Finse babyvoedingsmarkt te verbeteren en uit te breiden. Met deze aankoop verstevigt Numico tevens haar positie in de Baltische Staten.

Jan Bennink, CEO Numico: "Wij zijn zeer verheugd met de eerste acquisitie van het nieuwe Numico. Dit illustreert onze strategie om leidende marktposities op te bouwen in geselecteerde markten door middel van gerichte, waardecreërende acquisities. Wij verwerven thans twee gevestigde, succesvolle merken die dankzij hun leidende marktpositie aanzienlijke groeimogelijkheden bieden. Wij zijn ook verheugd te kunnen melden dat Numico en Valio ­ de laatstgenoemde een specialist in zuivelproducten met toegevoegde waarde ­ op het gebied van Research en Development gaan samenwerken. Dit versterkt onze doelstelling om een snelgroeiende onderneming met hoge marges te worden die gespecialiseerd is in bepaalde voedingsproducten."

`Tutteli' en `Muksu' zijn leidende merken voor babyvoeding in Finland. `Tutteli' is Fins marktleider in zuigelingenmelk (voornamelijk vloeibare formules), terwijl `Muksu' een vooraanstaande merknaam is in de categorie graanproducten. Deze twee merken vertegenwoordigen een netto-omzet van ongeveer EUR 20 mln en een operationeel resultaat van circa EUR 5 mln. De export naar de Baltische Staten bedraagt ongeveer eenvijfde van de omzet.

De overname omvat de twee voornoemde merken en minder dan 10 full-time medewerkers, maar is exclusief de productiefaciliteiten. Numico en Valio gaan samenwerken op het gebied van productie, distributie en logistiek. De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring van de toezichthoudende instanties en zal naar verwachting voor het einde van het derde kwartaal 2004 worden afgerond.

0417

Harry Salonaho, CEO Valio: "Numico is een van de leidende spelers in de Europese babyvoedingsmarkt. Door dit bedrijfsonderdeel over te dragen aan Numico zijn wij in staat om de ontwikkeling van babyvoeding op de lange termijn veilig te stellen. Valio zal de babyvoeding voor Numico als toeleverancier blijven produceren en daarnaast bestaat de intentie om met Numico samen te werken op het gebied van Research en Development. "

Valio Group bestaat uit de moedermaatschappij Valio Ltd en een aantal buitenlandse dochterbedrijven. In 2003 behaalde de groep een netto-omzet van EUR 1.6 miljard. Valio Ltd is een toonaangevende fabrikant van zuivelproducten in Finland. De onderneming is eigendom van 28 zuivelcoöperaties en bezit 18 fabrieken in Finland, Estland en België.

Koninklijke Numico N.V. is een bedrijf gericht op gespecialiseerde voedingen met leidende posities in de markten van Babyvoeding en Klinische Voeding. Numico is actief in meer dan 100 landen en heeft circa 11.000 medewerkers in dienst (www.numico.com).

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Koninklijke Numico N.V. Corporate Communications tel. +31 79 353 9931 Koninklijke Numico N.V. Investor Relations tel. +31 79 353 9003 0417


---- --