Zuiderzeemuseum


.
Rangen en standen centraal in het Zuiderzeemuseum

Ook dit jaar zet het museum een bijzonder thema centraal: rangen en standen in de dorpen en steden rond de voormalige Zuiderzee. Rangen en standen is het eeuwige verhaal van `wij' en `zij'. Van werkpaarden en luxe paarden, koste wat het kost je stand hoog houden, je plaats kennen en nooit een kwartje kunnen worden omdat je als dubbeltje geboren wordt. In het Nederland van 100 jaar geleden speelde dat volop. Aan de hand van zeven prikkelende vragen wordt de bezoeker langs de collectie in het binnen- en buitenmuseum geleid. Het is een ontdekkingstocht die niet alleen herkenning, maar ook verbazing zal oproepen.
Meer informatie

foto-rangenstanden.jpg (9230 bytes) vraagblokken.gif (6924 bytes)


---

Levenslang gratis naar het Zuiderzeemuseum Wilt u kans maken op een levenlang gratis toegang tot het Zuiderzeemuseum? Dat kan door deel te nemen aan de verkiezingen van het 'Kampioen Museum van het Jaar'. Er zijn ook andere leuke prijzen te winnen. U kunt tot uiterlijk 15 mei stemmen door een e-mail te sturen naar kampioen@anwb.nl. Vermeld als uw favoriete museum het Zuiderzeemuseum en geef uw motivatie. Vergeet niet naam, adres en woonplaats te vermelden!

Nieuwe presentatie " Gegoede burgers 1900" in het buitenmuseum

Wie door het buitenmuseum loopt zou de indruk kunnen krijgen dat er honderd jaar geleden in de dorpen en steden rond de Zuiderzee alleen maar eenvoud en armoede was. Krappe huizen met bedsteden waar meerdere gezinsleden in sliepen van vissers of ambachtslieden bepalen de sfeer. Natuurlijk is dit een enigszins vertekend beeld, want ook in die tijd waren er mensen die het beduidend beter hadden. Om dit beeld weer wat recht te trekken is één van de fraaiste panden van het museum nu ingericht als de woning van een gegoede familie uit de Zaanstreek. Een woning met een keuken, waarin niet meer geleefd werd, met een salon voor formele ontvangsten en een huiskamer met een eettafel, maar zonder slaapplaatsen. Vanaf het Pinksterweekend gunt de presentatie `Gegoede burgers, 1900' bezoekers nu ook een kijkje in het leven en de denkwijze van een welgestelde familie zo'n honderd jaar geleden.

Meer informatie

Kabinetsexpositie: Nederlands Klein Zilver
Vorig jaar is het standaardwerk van B.W.G. Wttewaall `Nederlands klein zilver en schepwerk 1650-1880' opnieuw uitgegeven. Dit boek en de collectie zilver en sieraden van het Zuiderzeemuseum sluiten zeer goed op elkaar aan. De heruitgave is een reden om enige bijzondere stukken uit de verzameling, die anders in het museumdepot bewaard worden, nu tijdelijk te exposeren in een intieme tentoonstelling in het binnenmuseum.

Meer informatie
kleinzilver1.jpg (5395 bytes)

VERLENGING TENTOONSTELLING '50 JAAR GOUDEN BOEKJES IN NEDERLAND'

Met nieuwe originele illustraties

"Een mooie tentoonstelling voor alle leeftijden, een feest van herkenning, maar ook van verrassing" en "Ik vond het keigaaf, voor de leukigheid kom ik nog een keer". Zo maar wat opmerkingen van bezoekers, maar genoeg reden voor het museum om de tentoonstelling '50 jaar Gouden Boekjes in Nederland' te verlengen. Nog tot en met 20 juni '04 is het verhaal achter de van oorsprong Amerikaanse prentenboeken te zien in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Aan de tentoonstelling zijn bovendien de originele illustraties van de twee nieuwste Gouden Boekjes 'Het bed van Tim' en 'Het bovenzeeërtje' toegevoegd. Het verhaal en de illustraties van 'Het walvisje' vormen in de voorjaarsvakantie van 28 februari tot en met 7 maart verder het startpunt voor een speciaal kinderprogramma, waarbij kinderen van 4 tot en met 8 jaar hun eigen Gouden Boekje kunnen maken. Deze activiteiten starten dagelijks om 14.00 uur en 15.00 uur. Meer informatie

Klik hier voor de minisite over de gouden boekjes

Adres

Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12-22
1601 LA Enkhuizen
tel: 0228-35 11 11
fax: 0228-35 12 12
netpost@zuiderzeemuseum.nl