Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 50: BUURTVADERPROJECT (24-05-2004)

College steunt burgerinitiatief met 20 duizend euro

Marokkaanse buurtvaders houden toezicht op straat Het college van B en W trekt 20.732 euro uit voor het project Buurtvaders en buurtmoeders. Het project is een initiatief van de stichting Marokkaanse Belangen Veenendaal en wordt na een half jaar geëvalueerd. Dan denkt het college goed te kunnen beoordelen of het project goed van de grond komt.

Marokkaanse 'buurtvaders' beginnen in juli met het houden van toezicht op straat, met name in het Veenendaalse centrum. In eerste instantie gaan ze op vrijdag en zaterdag van 16:00 tot 22:00 uur surveilleren. Het is de bedoeling dat de buurtvaders ook een bemiddelende rol gaan spelen tussen de jongeren en instanties als de gemeente en de politie, welzijnsinstellingen, horeca en winkeliers.
Uit de gebiedsmonitor Leefbaarheid en Veiligheid die in 2003 werd gehouden, blijkt dat overlast door jongeren in de top 4 van problemen in Veenendaal staat.

Politie
De buurtvaders kunnen gebruikmaken van de horecafoon, zodat zij bij eventuele problemen in direct contact staan met de politie. Alle overtredingen die door de buurtvaders worden ontdekt, worden aan de politie gemeld. De politie is bereid de buurtvaders aan het begin van het project een eenmalige instructie te geven over hun bevoegdheden en het omgaan met agressie.

De stichting Marokkaanse Belangen Veenendaal heeft bij de gemeente een projectvoorstel en een begroting ingediend. Het project Buurtvaders en buurtmoeders gaat op 1 juli van start en burgemeester en wethouders hebben er 20.732 euro voor vrijgemaakt. Om zo spoedig mogelijk te kunnen beginnen met het project, worden de kosten voor 2004 gedekt door de gemeente.
De enige beroepskracht is de coördinator, die tien uur per week besteedt aan het project dat verder op vrijwilligers moet draaien. Als blijk van waardering krijgen de vrijwilligers een maximale vergoeding van 735 euro per persoon per jaar.

Begeleiding
Voor het buurtvaderproject wordt een begeleidingscommissie ingesteld. Die bestaat uit de heer El Ktibi van de stichting Marokkaanse Belangen Veenendaal, wijkchef van politie Famke van Spaendonk, Said Amazyan van stichting De Vaart en een vertegenwoordiger van Patrimonium Woonstichting, de winkeliersvereniging en de gemeente. De commissie komt maandelijks bijeen om de voortgang en resultaten van het buurtvaderproject te bespreken en de manier van werken waar nodig bij te stellen.

Vervolg
Mocht - na een positieve evaluatie - het project in 2005 worden voortgezet, dan zal de stichting Marokkaanse Belangen Veenendaal een nieuwe begroting indienen.
De stichting zal opnieuw een bijdrage van de gemeente vragen, maar daarnaast gaat de projectcoördinator zelf op zoek naar aanvullende subsidies en sponsoring door derden.
Het is de bedoeling dat in 2005 ook buurtmoeders hun opwachting zullen maken, evenals buurtvaders met een andere etnische achtergrond dan de Marokkaanse.