Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 51: UITVOERING PROSTITUTIEBELEID (24-05-2004)

College informeert commissie Middelen over uitvoering raadsvoorstel prostitutiebeleid

Bordeelbeleid in extra beleidsregel

Het college van B en W gaat de commissie Middelen op woensdag 2 juni informeren over de mogelijkheid die het ziet om uitvoering te geven aan het raadsbesluit van 18 maart 2004.
In die raadsvergadering heeft de ChristenUnie een initiatiefvoorstel ingediend, ondersteund door de fracties van het CDA en de SGP, om de APV aan te vullen met de regels uit het facetbestemmingsplan die de provincie niet heeft goedgekeurd.

Het college denkt dat het opnemen van regels in de APV niet houdbaar is, want die heeft een wettelijke status waardoor de APV in strijd komt met hogere wetgeving. Wat wel kan is het opstellen van beleidsregels. Met een beleidsregel op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kunnen het college en de gemeenteraad het prostitutiebeleid en de handhaving ervan verder uitwerken.

Het college gaat de commissie Middelen melden dat het als mogelijkheid ziet de al bestaande beleidsregels aan te vullen met de volgende bepaling:

Vergunningverlening
Met het oog op de hiervoor bedoelde belangen kunnen zich binnen een straal van 300 meter rond ingangen van gebedsruimten, scholen en kinderdagverblijven geen seksinrichtingen vestigen.

Onder de 'hiervoor bedoelde belangen' worden belangen verstaan als verstoring van de openbare orde, het voorkomen of beperken van overlast, aantasting van het woon- en leefklimaat en de verkeersvrijheid of -veiligheid.

Voorgeschiedenis
De gemeenteraad heeft op 25 september 2003 een facetbestemmingsplan vastgesteld om het prostitutiebeleid te regelen. De provincie Utrecht heeft het plan goedgekeurd met uitzondering van het artikel waarin de gemeente stelt dat de vestiging van een seksinrichting niet is toegestaan binnen een straal van 300 meter rond de ingang van een gebedsruimte, school of kinderdagverblijf.

Ook het artikel waarin de bevoegdheid van B en W werd geregeld om voorwaarden te stellen aan reclame-uitingen en openingstijden van bordelen, heeft de provincie niet goedgekeurd.
Voor het tegengaan van ongewenste reclame-uitingen en sluitingstijden biedt de APV het college voldoende mogelijkheden.