NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


24.05.2004
Prestaties ziekenhuizen en medisch specialisten voor het eerst op een rij

Ziekenhuizen en medisch specialisten willen beter zichtbaar maken wàt ze doen en de manier waaròp ze dit doen. De NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ), de Orde van Medisch Specialisten (Orde) en de Vereniging Academische Ziekenhuizen (VAZ) hebben voor hun leden een set prestatie-indicatoren ontwikkeld die dit inzichtelijk maakt. De set zet een aantal belangrijke en zinvolle kengetallen van de ziekenhuizen op een rij. Naast de wachttijden kan het publiek vanaf september ook de kwaliteitsindicatoren van de ziekenhuizen bekijken via de NVZ-website www.nvz-ziekenhuizen.nl

Het ziekenhuis in een notendop

De indicatoren van NVZ, Orde en VAZ zijn gebundeld met de indicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in de Basisset Prestatie-Indicatoren Ziekenhuizen 2003. De prestatie-indicatoren geven in een notendop een totaalbeeld van een ziekenhuis, van onder meer de patiëntvriendelijkheid, de patiëntveiligheid, de personele organisatie, de financiële positie en de kwaliteitssystemen.

Een goede registratie legt de basis voor kwaliteitsverbeteringen in het ziekenhuis en zegt dus iets over de inspanningen voor zorgverbeteringen. Daarom hebben de Orde, NVZ en VAZ in samenwerking met de Wetenschappelijke Verenigingen van erkende medisch specialismen veel aandacht besteed aan de kwaliteitsregistratiesystemen in ziekenhuizen, zoals een wondinfectieregistratie, een gestandaardiseerde pijnmeting na operaties en een complicatieregistratie. De indicatoren worden jaarlijks geactualiseerd om gelijke tred te houden met de ontwikkelingen in de zorg.

Databank Kwaliteit

Ziekenhuizen zijn verplicht de IGZ-indicatoren vóór 1 juni 2004 aan te leveren. De indicatoren van NVZ, Orde en VAZ publiceren zij op vrijwillige basis op hun websites en in hun jaarverslagen. De NVZ ontwikkelt een databank Kwaliteit waarin vanaf september de prestatie-indicatoren op ziekenhuisnaam te raadplegen zijn. De indicatoren worden voorzien van algemene uitleg om de lezer een indruk te geven wàt een indicator precies zegt. Daarnaast kunnen de ziekenhuizen zelf toelichtingen toevoegen, om het publiek inzicht te geven in de specifieke situatie en keuzes van het ziekenhuis.

In combinatie met de toelichtingen geven de indicatoren een goed totaalbeeld van een ziekenhuis. Rangordening per indicator is met de databank Kwaliteit niet mogelijk. Als de indicatoren geïsoleerd en zonder toelichting gerangschikt worden kan dit leiden tot onterechte conclusies.