Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Lieveheersbeestjes tegen honingdauw

Het stadsdeel gaat als proef lieveheersbeestjes inzetten tegen de overlast die dopluizen veroorzaken. De honingdauw die in dit jaargetijde van de lindes druipt, ervaren veel mensen als vervelend. De larven van het lieveheersbeestje voeden zich met luizen en zijn daarom een prima natuurlijke vijand.

In ons stadsdeel komt op dit moment in een aantal straten veel honingdauw voor. Honingdauw is een zoete, kleverige stof die bestaat uit uitwerpselen van dopluizen en druipt van vooral lindes. De honingdauw wordt door bijen ingezameld en dat geeft aan de lindehoning zijn bijzondere smaak. Al genieten veel bewoners in het voorjaar van de heerlijke geur die lindes verspreiden, honingdauw ervaren zij toch vaak als overlast, vooral als die door de wind op hun auto terecht komt.

Warm vochtig weer zorgt veel honingdauw
Honingdauw is afkomstig van luizen die planten parasiteren voor het suikerhoudende plantensap. Bij warm, vochtig weer is er veel plantensap voorhanden en gaan de zuigende insecten meer sap opnemen en dus ook meer uitwerpselen uitscheiden. Dit is de reden waarom de zomer van 2003 voor meer overlast zorgde dan ooit en leidde veel klachten van bewoners.

De natuurlijke vijand van de luis
Om die reden heeft het stadsdeel besloten als proef de Adalia bipunctata, een tweestippig lieveheersbeestje uit te zetten. Dit is een geschikte natuurvriendelijke methode die de overlast moet tegengaan. Als de proef slaagt, overweegt het stadsdeel deze methode op grotere schaal toe te passen. Buurt 7 krijgt de primeur. Volgende week zal het lieveheersbeestje worden uitgezet in de straten en hofjes tussen de Sam van Houtenstraat, Cort van der Lindenkade, Van Karnebeekstraat en Aalbersestraat.

Contact:
Ron Schraven