Vlaamse overheid

Vlaams welzijnsminister en ook voogdijminister van Kind & Gezin, Adelheid Byttebier, is verheugd met het kwaliteitsinstrument voor de kinderopvang. De voorbije regeerperiode werd er heel wat geïnvesteerd in de uitbreiding van de kinderopvang, maar even belangrijk is het aanbieden, bevorderen en bewaken van kwaliteit in de kinderopvang. In samenwerking met Kind & Gezin is een kwaliteitsinstrument voor de kinderopvang ontwikkeld waar het welbevinden en de betrokkenheid van kinderen centraal staan als directe indicaties.

Deze legislatuur is er een groei van 22,5% gerealiseerd in de capaciteit van de kinderopvang, een stijging van 17.280 plaatsen. Niet alleen het aantal plaatsen, maar ook een gevarieerder aanbod, toegankelijkheid van de opvangvoorzieningen voor iedereen en het aanbieden van kinderopvang op maat van de gezinnen, zijn pijlers in het beleid van minister Byttebier.

Minister Byttebier benadrukt het belang van kwaliteit in de kinderopvang. Het instrument, dat professor Laevers ontwikkeld heeft, brengt concreet in kaart in welke mate kinderen zich thuis voelen (welbevinden) en in welke mate ze van de activiteiten genieten (betrokkenheid). Belangrijk is dat het een instrument is dat door de voorzieningen zelf gebruikt kan worden om de eigen aanpak te evalueren. Ook vertrekt het instrument vanuit de kinderen zelf: de kwaliteit van de opvang wordt bekeken vanuit het standpunt van het kind. Het instrument kan gebruikt worden in elke opvangvorm (onthaalouders, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang). Het is een belangrijke barometer om de kwaliteit van de kinderopvang zichtbaar te maken.

Info : Harry Vanbuel, Woordvoerder minister Byttebier 0475/89 49 25
e-mail: harry.vanbuel@vlaanderen.be

---