GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 24 mei 2004 15:39
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Halsema roept Verhagen op Eurlings te volgen

(24 mei 2004)

In een open brief aan CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen roept Femke Halsema hem op om zich aan te sluiten bij Camiel Eurlings. Hij pleitte gisteren in 'Buitenhof' voor een gezamenlijk Europees buitenlands beleid, zonder veto-recht voor de lidstaten.

Beste Maxime,

Met veel plezier heb ik gisteren naar het lijsttrekkersdebat bij Buitenhof gekeken. Met anderen werd ik aangenaam verrast door het onverwachte pleidooi van jouw CDA-lijsttrekker en huidig fractiegenoot Camiel Eurlings, dat de lidstaten van de Europese Unie hun vetorecht bij het bepalen van een gezamenlijk buitenlands beleid zouden moeten opgeven.

Zoals jij ongetwijfeld weet, staat dit standpunt haaks op het standpunt van het kabinet en van de CDA-fractie in de Tweede Kamer tot nog toe. Vandaar dat ik erg benieuwd ben naar het antwoord op de vraag of Camiel ook namens jouw fractie heeft gesproken.

Als dat het geval is. Wil ik je graag uitnodigen om samen met GroenLinks en de PvdA een kamermeerderheid te vormen en het kabinet op te roepen haar standpunt te wijzigen.

Nu het Ierse voorzitterschap druk doende is een akkoord rond de Grondwet tot stand te brengen, is het in ieders belang dat snel duidelijk wordt of het kabinetsstandpunt betreffende het vetorecht in het gemeenschappelijke buitenlandbeleid op één lijn ligt met het standpunt van de Kamer. Wij zouden op korte termijn de regering willen vragen daarover duidelijkheid te geven. Maar als jullie standpunt inderdaad veranderd is, dan zouden wij het meer vanzelfsprekend vinden als jij daarin het initiatief zou willen nemen.

Graag verneem ik je reactie,

Met vriendelijke groet,

Femke Halsema


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -