Ingezonden persbericht


Utrecht
24 mei 2004

Geldzorgen onder ouderen nemen fors toe

Ouderen hebben vorig jaar 75% meer vragen gesteld aan ouderenadviseurs over financiële problemen. En voor dit jaar wordt een verdere stijging van financiële vragen verwacht. Dit blijkt uit een quick scan van de Maatschappelijk Ondernemers Groep onder ouderenadviseurs van welzijnsorganisaties.

Oorzaken van de geldzorgen onder ouderen zijn:

· een toenemende stapeling van eigen bijdragen: thuiszorg, maaltijdverstrekking, vervoer en alarmering;
· komst van de euro;

· stijging van kosten levensonderhoud en vaste lasten;
· onwetendheid over financiële en fiscale regelingen en mogelijkheden;
· een hoge drempel om bijzondere bijstand aan te vragen. De combinatie van gestegen kosten aan de ene kant en de drempel die er is om gebruik te maken van financiële regelingen en voorzieningen aan de andere kant maakt dat een steeds groter aantal ouderen ernstige financiële problemen heeft.

Ruim tweehonderdduizend 65-plussers leven op of onder de armoedegrens. Ruim 90.000 ontvangen enkel AOW en de rest heeft een klein (tot 200 euro) aanvullend pensioen. Het blijft niet bij financiële problemen alleen. Het is bekend dat deze groep ouderen vaak ook andere problemen hebben zoals eenzaamheid en gezondheidsproblemen. Als niet tijdig wordt ingegrepen leidt dit tot ernstige problemen van psychische en lichamelijke aard.

Sjef van Gennip, directeur van de MOgroep: 'We moeten voorkomen dat deze groep ouderen nog verder in de problemen komt. Gezien het groeiend aantal ouderen de komende jaren gaat dit ook een enorme druk leggen op de uitgaven in de zorg. Door inzet van de welzijnsorganisaties, met name de ouderenadviseurs, worden financiële vragen en problemen snel gesignaleerd zodat er nog wat aan gedaan kan worden. Het is van belang dat gemeenten straks, met de Wet maatschappelijke ondersteuning, voldoende blijven investeren in welzijnsvoorzieningen'.

Perscontacten:
Gemma Lenders , telefoon 030 - 298 34 42 of 06 - 533 23 759 Quick scan: www.mogroep.nl