Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 24-05-2004
PUBLIKATIE: 'MISHANDELING IN DE GRENSGEVANGENIS - getuigenis van een voormalig gevangene'

Autonoom Centrum Amsterdam
020-6126172
zie ook www.autoonoomcentrum.nl

Een gevangen vluchteling die drie dagen met een gebroken pols rondloopt en afgescheept wordt met pijnstillers; een hoogzwangere vrouw die geboeid overgeplaatst wordt naar een andere gevangenis met een extra streng regime, waar ze gescheiden van haar echtgenoot wekenlang praktisch het volledige etmaal alleen in een cel zit; een broer en zus die samen een cel delen, zich verzetten tegen overplaatsing van één van hen, de oproerpolitie op bezoek krijgen en vervolgens, - nadat medegevangenen hen tien minuten lang hebben horen schreeuwen - bewusteloos naar een isoleercel gedragen worden. Het is slechts een greep van wat er in het grens'hospitium' Tafelbergweg in Amsterdam eind 2002/begin 2003 heeft plaatsgevonden.

In de grensgevangenis gaat het niet om veroordeelden of criminelen, maar om vluchtelingen en migranten, gevangengezet omdat ze geen, of niet de juiste papieren hebben. Er is geen maximumtermijn verbonden aan deze gevangenschap.
Nederland zoekt geen oplossing voor de oorzaken van gedwongen migratie, maar beantwoordt deze met uitsluiting, opsluiting en deportatie van migranten.

Een afgewezen asielzoeker die een half jaar in deze gevangenis heeft gezeten, heeft enkele van zijn ervaringen op schrift gesteld. En het Autonoom Centrum publiceert zijn verhaal met een uitgebreide toelichting in de brochure 'Mishandeling in de grensgevangenis - getuigenis van een voormalige gevangene'.

De getuige wil anoniem blijven omdat hij vreest voor represailles van de Nederlandse overheid of van die van zijn land van herkomst. Wel wil hij graag vertrouwelijk getuigen voor een mensenrechtenorganisatie en zal daarbij data en namen van personen en landen noemen. Het Autonoom Centrum is van de identiteit van de getuige op de hoogte en heeft hem leren kennen als zeer betrouwbaar.

U kunt de volledige tekst van de brochure vinden op: www.autonoomcentrum.nl
Voor verdere informatie kunt u contact met ons opnemen met Rens den Hollander.

++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++
web: www.autonoomcentrum.nl
e-mail: ac@autonoomcentrum.nl
telefoon: 020-6126172