REGIERAAD BOUW

Regieraad Bouw:
Doorbreek verstarring in de bouw

Gouda. De Regieraad Bouw neemt het voortouw om de bouwsector weer een gezonde, duurzame toekomst te geven. De Regieraad is ingesteld door de ministers van EZ, VROM en V&W voor een periode van vier jaar.

De raad constateert in het actieplan 'Van Raad naar Daad' dat een aantal verstarrende tendensen moeten worden doorbroken. Door de wijze waarop de opdrachtgevers en de opdrachtnemers opereren zijn er te weinig prikkels voor vernieuwing van de keten, de processen, producten en diensten. Concurrentie is teveel gericht op de prijs en onvoldoende op de kwaliteit van het geleverde. Dit belemmert innovatie en kwaliteitsverbetering.

De Regieraad Bouw wil de volgende doelen bereiken: het herstel van vertrouwen in de bouwsector; het komen tot volledige en onbelemmerde concurrentie in de sector;
het normaliseren van de verhoudingen;
het verbeteren van de kwaliteit en de kwaliteit/prijs verhouding.

Om de noodzakelijke veranderingen in de bouwsector op gang te brengen en te houden heeft de Regieraad een actieplan opgesteld. Er zijn vijf hoofdlijnen in het actieplan beschreven:
het promoten van de in de bouw reeds afgeronde goede voorbeelden;
het stimuleren en begeleiden van transparante en innovatieve voorbeeldprojecten in elke deelsector van de bouw;
het gebruik maken van ervaringen die andere landen bij hervormingen in de bouw hebben opgedaan;
het leren van veranderingsprocessen in vergelijkbare sectoren, zoals de zware industrie;
het ondersteunen van onderzoekprogramma's, zoals Proces en Systeeminnovatie in de Bouw (PSIB).

Tijdens een congres in november van de Regieraad zullen de eerste resultaten van de korte termijn acties worden gepresenteerd. Dit jaarlijkse congres zal gaan dienen als 'meetpunt' voor de voortgang van de noodzakelijke veranderingen in de bouwsector - op weg naar een gezamenlijke toekomst.

Door de samenstelling van de Regieraad en samenwerking met partijen binnen en buiten de bouw, kan zij gebruik maken van brede kennis en ervaring uit verschillende sectoren. Dit moet leiden tot een nieuwe gezamenlijke visie op concrete veranderingen in de bouw. Kernpunt hierbij is dat de relatie met de eindgebruiker versterkt wordt om klantgerichter te gaan werken.

De Regieraad Bouw onderkent dat communicatie een sleutel tot succes is. Daarop wordt dan ook zwaar ingezet. Naast de bestaande kanalen wordt een website opgezet (www.regieraadbouw.nl) en is er een jaarlijks congres. Het eerste congres is eind november 2004.