Socialistische Partij

Gerkens herhaalt pleidooi: verbeter veiligheid spoor!

24-05-2004 * SP-Kamerlid Arda Gerkens is blij met oproep van Pieter van Vollenhoven om het huidige spoorveiligheidssysteem te vervangen, iets waar de SP al veel langer voor pleit. Het is de hoogste tijd dat de veiligheid van het spoor verder verbeterd wordt.

Het huidige veiligheidssysteem ATB dateert uit de jaren '60 en is sindsdien nauwelijks verbeterd. Door de huidige drukte op het spoor is dit systeem achterhaald.

Over de oorzaak van het treinongeluk dat afgelopen vrijdag plaatsvond in Amsterdam, wil Gerkens niet speculeren. "Dit ongeval heeft in ieder geval de discussie weer losgemaakt over de veiligheid van het spoor. Het is tragisch dat er blijkbaar een ongeluk voor nodig is om mensen wakker te schudden."

Na eerdere ongelukken in onder andere Dordrecht (1999) en Roermond (2003) en een bijna-botsing tussen Gouda en Moordrecht, pleitte het SP-Kamerlid al voor maatregelen. "De minister van Verkeer en Waterstaat is al enkele keren geconfronteerd met de problemen van het huidige ATB-systeem. Kennelijk vindt zij de veiligheid rond het spoor nog niet belangrijk genoeg voor maatregelen. Hopelijk heeft het ongeval van Amsterdam haar weten te overtuigen."