Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


PvdA-fractie Eerste Kamer


Kabinet stelt staatsschuld boven milieuschuld


De staatsschuld verdringt onze milieuschuld naar de achtergrond . Dat stelt het jongste Eerste Kamerlid Kim Putters (PvdA) vandaag in een beleidsdebat over duurzame ontwikkeling en klimaatbeleid waarvoor Staatssecretaris Van Geel naar de Senaat is geroepen. De Regering en een meerderheid van de Tweede Kamer realiseren zich onvoldoende dat schade aan het milieu vaak onomkeerbaar is en zwaar drukt op toekomstige generaties. Burgers vinden natuur en milieu éven belangrijk als zorg, zekerheid en veiligheid. Daarom probeert de PvdA de regering ertoe te bewegen méér te doen met beperkte middelen. Nu ook Rusland het Kyoto-verdrag wil ratificeren moet Nederland als EU-voorzitter alles op alles zetten gaan om milieu boven aan de politieke agenda te krijgen.


PvdA wil dat staatssecretaris Van Geel tanden laat zien in het Kabinet


De recent gepubliceerde Milieubalans van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet een krachtige oproep aan de overheid om beter op haar zaak te passen. Terugdringing van administratieve lasten ten gunste van economische groei en ruimtelijke ontwikkeling lijkt de enige ambitie van het kabinet, maar alleen minder regels is niet voldoende. Duurzame ontwikkeling moet worden afgedwongen. Het risico is immers te groot dat bedrijven en gemeenten milieubelangen laten ondersneeuwen door hun ruimtelijke en economische ambities. De terugdringing van luchtverontreiniging, vuile brandstof en waterverontreiniging raken achterop. Staatssecretaris Van Geel moet volgens de PvdA zijn tanden laten zien aan de collega s in het kabinet. Hij moet ten eerste werk maken van milieu-innovaties, zoals het bevorderen van energieproducerende technologie in de glastuinbouw. Daarnaast zouden winsten uit grondverkoop in een rood-voor-groen-fonds terecht moeten komen om investeringen in natuur en milieu uit te bekostigen. Tenslotte zijn meer prestatieafspraken over het gebruik van duurzame technologie door het bedrijfsleven noodzakelijk.


Geef Poetin de beslissende duw richting Kyoto!


Als EU-voorzitter zal Nederland bovendien daadkracht moeten tonen, zeker nu Rusland neigt tot snelle ratificatie van het Kyoto-verdrag. Resultaatsafspraken met de Russen over CO2-uistoot moeten nu snel gemaakt worden. Daarnaast moet de Nederlandse kennis over veilige en duurzame energiecentrales, waterzuivering en duurzame landbouw naar ontwikkelingslanden worden geëxporteerd. Dat levert een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van de grote bedreigingen voor ons klimaat, zoals armoede en overbevolking. Internationale solidariteit en rentmeesterschap moeten gezichtsbepalend zijn voor het voorzitterschap van de EU-Milieuraad.


Inlichtingen bij: dr Kim Putters, PvdA-senator, 06-47414176,


Website: www.kimputters.pvda.nl


Email: k.putters@eerstekamer.nl en k.putters@uvt.nl