De Unie


ATOS Origin - CAO overleg vastgelopen

24 mei 2004 - Het CAO overleg tussen vakbonden, OR en directie van Atos Origin is op 12 mei vastgelopen. Er is geen overeenstemming bereikt over het belangrijke punt dat van de kant van werknemers is aangedragen: integrale onderhandelingen voor een volwaardige CAO waarbij ook over salaris wordt onderhandeld. De directie wil absoluut niet afzien van haar huidige bevoegdheid volgens de CAO om de salarisontwikkeling zelf vast te kunnen stellen.

Beide kanten houden vast aan hun standpunt. Vakbonden en OR zijn van mening dat er bij de CAO onderhandelingen over alle punten gesproken zou moeten worden die tot de arbeidsvoorwaarden behoren. Voor ons hoort het salaris daar vanzelfsprekend bij. De directie wil vasthouden aan de afspraak uit 1998 dat over salaris wel serieus wordt overlegd, maar dat de directie de bevoegdheid heeft de salarisontwikkeling vast te stellen. Volgens de directie is dit onontbeerlijk voor de slagkracht van Atos Origin in de harde concurrentiestrijd. Volgens vakbonden en OR bestaan ook in de ICT sector - goede voorbeelden van integrale CAOs.

We hebben nog geprobeerd tot een pragmatische oplossing te komen met tussenvoorstellen die recht doen aan de standpunten van alle partijen. Volgens de directie is een pragmatische oplossing voor een principieel probleem niet mogelijk. We hebben moeten vaststellen dat verder praten op dit moment geen zin heeft. We kunnen uw opdracht om tot een volwaardige CAO te komen niet uitvoeren.
We betreuren de gang van zaken zeer. De directie laat door haar opstelling een enorme kans voorbij gaan om tot nieuwe arbeidsvoorwaarden te komen en Atos Origin beter uit te rusten voor de toekomst.

Hoe nu verder?
In juni zullen we in eerste instantie met kaderleden over de ontstane situatie overleggen. Ook zullen we met de nieuwe OR gaan praten. Daarna zullen we weer naar u toe komen voor een nieuw mandaat en/of acties.

Naleving CAO
Een ander nog niet opgelost probleem is dat de directie de bestaande CAO-afspraak over de beloning van bovenschaligen nog altijd niet naleeft. Een aantal leden heeft zich hierover beklaagd. We hebben hier ook een punt van gemaakt bij het CAO-overleg. Omdat het er absoluut niet naar uitziet dat Atos Origin ook maar enigszins van plan is de bestaande CAO-verplichting na te komen, zullen wij juridische maatregelen gaan nemen, zo mogelijk in samenwerking met collega-organisaties. De bovenschaligen, die zich hebben gemeld (of zich melden) worden hierover ook rechtstreeks benaderd.

Ik vertrouw u voor nu voldoende te hebben geïnformeerd. Uiteraard kunt u met eventuele vragen en opmerkingen bij mij terecht.

Maak een collega lid
Een sterke achterban blijft onmisbaar voor onze positie. Breng een collega eens op een goed idee. Gebruik het
online aanmeldingsformulier.

Wouter van Lidth de Jeude
Bestuurder

maandag, 24 mei 2004