Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM

Geld voor ondernemers met internationale ambities

Financiële overheidssteun voor ondernemers met internationale ambities

De overheid stelt EUR 48 miljoen beschikbaar voor Nederlandse bedrijven die internationaal willen samenwerken. Buitenlandse Zaken wil hiermee de samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en lokale bedrijven uit opkomende markten stimuleren. Nederlandse ondernemers worden uitgedaagd dit aan te grijpen als opstap naar aanwezigheid in opkomende markten. Ondernemers die plannen hebben in de landen Bolivia, Ethiopië, Indonesië, Peru, Tanzania of Zuid-Afrika kunnen nog tot maandag 23 augustus 2004 (12:00 uur) hun projectvoorstel indienen bij de EVD. Op 23 en 25 juni zijn er bijeenkomsten waarop ondernemers alles hierover te weten kunnen komen.

De financiële ondersteuning is afkomstig uit PSOM, het Programma Samenwerking Opkomende Markten. PSOM wordt uitgevoerd door de EVD, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Buitenlandse Zaken wil door investeringen van overheid en Nederlandse bedrijven het ondernemersklimaat in ontwikkelingslanden verbeteren om zo tot duurzame armoedebestrijding te komen.

Nederlandse bedrijven
De financiële bijdrage die PSOM biedt aan de samenwerkingsprojecten is in principe 50% van de totale projectkosten . De gemiddelde PSOM-projectbijdrage is EUR 500.000. Voor deze samenwerkingsprojecten geldt dat uitsluitend Nederlandse bedrijven een voorstel mogen indienen . De samenwerkingsvoorstellen die in aanmerking komen voor deze financiële ondersteuning moeten voldoen aan eisen op het gebied van innovativiteit en ontwikkelingsrelevantie. Zo moeten ze bijvoorbeeld voor extra werkgelegenheid zorgen. Voor meer informatie over de criteria kunt u vanaf dinsdag 1 juni via www.evd.nl/psom de tenderinstructies downloaden.

Uit de doeken
Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten over PSOM op 23 en 25 juni in Den Haag wordt het programma uit de doeken gedaan en deelt een ondernemer zijn PSOM-ervaringen met toehoorders. Ook is er voor ondernemers de gelegenheid om in een adviesgesprek met een PSOM-adviseur van gedachten te wisselen. De kostenloze aanmelding voor de voorlichtingsbijeenkomsten gaat via www.evd.nl/psom. Op 17 en 19 augustus volgen nog twee middagen.

Vele landen
PSOM wordt in veel landen uitgevoerd, namelijk: Afghanistan, Albanië, Armenië, Bangladesh, Benin, Bolivia, Bosnië Herzegovina, Burkina Faso, China, Colombia, Cuba, Egypte, Ethiopië, Filippijnen, Georgië, Ghana, Guatemala, India, Indonesië, Jemen, Kaap Verdische Eilanden, Kenia, Macedonië, Mali, Moldavië, Mongolië, Mozambique, Nicaragua, Pakistan, Palestijnse Autoriteit, Peru, Rwanda, Senegal, Sri Lanka, Suriname, Tanzania, Thailand, Uganda, Vietnam, Zambia en Zuid-Afrika.