Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Spreekpunten van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross ­ Van Dorp ter gelegenheid van de opening van de nieuwbouw van Sjaloom Zorg.
Dirksland, 24 mei 2004

Dames en heren,

Graag ben ik op de uitnodiging ingegaan om de nieuwe woonvorm Elkersweide en een aantal woonzorgwoningen te openen. Ik heb begrepen dat ik straks in een hoogwerker mag stappen om een windvaan op het dak te zetten. Wellicht wist u nog niet dat ik hoogtevrees heb...
Maar dat neemt niet weg dat ik de openingshandeling toch op me zal nemen. Tenslotte hebt u hier met elkaar iets heel bijzonders voor elkaar gekregen en daar moeten mijn knikkende knieën maar ondergeschikt aan worden.

Vandaag wordt de Geldershof officieel uitgebreid. Op zich is dát niet bijzonder. Haast elke week vindt in Nederland wel een uitbreiding van een verzorgingshuis plaats. Maar niet elke week wordt een verzorgingshuis uitgebreid met 16 appartementen voor mensen met een handicap. Voor Goeree Overflakkee is dit zelfs een unieke uitbreiding. Kortom: dit is een bijzonder project dat tot stand is kunnen komen door goede samenwerking. Graag wil ik iedereen die hierbij betrokken is geweest, en in het bijzonder Sjaloom Zorg, de Geldershof en woningbouwvereniging Dirksland, daarvoor complimenteren.

Wat u hebt gerealiseerd, spreekt mij om verschillende redenen aan. Allereerst vind ik het goed dat mensen met een handicap niet ergens worden weggestopt op een groot, lommerrijk terrein, ver weg van de bewoonde wereld. Mensen met een handicap moeten een plaats hebben in de samenleving, zoals iedereen.
U hebt daar, door de realisering van deze 16 appartementen bij dit verzorgingshuis, invulling aan gegeven.
Ik weet uit ervaring met vergelijkbare woonvormen, dat dit op beide groepen bewoners een positief effect heeft. Na verloop van tijd blijkt dat ze elkaar prima aanvullen: ze gaan bijvoorbeeld samen boodschappen doen of een eindje wandelen.

U stimuleert dit samen optrekken ook, heb ik begrepen. U doet dat bijvoorbeeld door gezamenlijke activiteiten te organiseren, zoals enkele weken geleden koninginnedag te vieren, en door de recreatieruimte van de Geldershof voor alle bewoners open te stellen.

Door mensen met een handicap in appartementen buiten de instellingen te laten wonen, draagt u ook bij aan de modernisering van de AWBZ: de schotten tussen de verschillende compartimenten worden weggehaald en samenwerking wordt nagestreefd. Hierdoor is het mogelijk om efficiënter en goedkoper te werken.
Zo hebt u door onderlinge afspraken te maken er voor gezorgd dat Sjaloom 's nachts niet voor personeel hoeft te zorgen. Dat doen de medewerkers van de Geldershof, die er 's nachts toch al zijn. Daarnaast komt het eten voor iedereen uit één en dezelfde keuken en zijn de ontspanningsruimten en allerlei voorzieningen voor gezamenlijk gebruik. U zult merken dat hierdoor aardig wat financiële besparingen ontstaan. En het geld dat u overhoudt kan weer ten goede komen aan de zorg van de bewoners. Dat is puur winst!

Dames en heren,
Ik houd het kort. Tenslotte is dit een feestelijke bijeenkomst waar niet te lang gesproken moet worden. Wel wil ik nog graag de wens uitspreken dat wat u hier voor elkaar hebt gekregen, door andere instellingen wordt overgenomen. Ik hoop dat de Geldershof over enkele jaren niet meer uniek is op Goeree Overflakkee, maar juist één van de velen is.

Dan ben ik nu bereid om in de hoogwerker te stappen......

Toespraak


---- --