Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Bekendmaking van de resultaten van de sociale verkiezingen

Op vrijdag 21 mei maakte staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie en Welzijn op het werk Kathleen Van Brempt samen met de vakbonden (ABVV, ACV, ACLVB en NCK) de resultaten van de sociale verkiezingen 2004 bekend. Het betreft de officiële (voorlopige) resultaten: 83% van de verkiezingen die moesten plaatsvinden, zijn bekend. "Sociale verkiezingen zelf en het goede verloop ervan zijn belangrijk voor de democratie op de werkvloer. Uit de gegevens blijkt dat de participatiegraad van de sociale verkiezingen, dit wil zeggen het aantal mensen die gaan stemmen, gestegen is in vergelijking met 2000. Globaal genomen zijn er 3,7% meer mensen gaan stemmen. Vooral bij de jongeren is de participatiegraad sterk gestegen, met name met 7%. Dit is een win-win-situatie voor alle vakbonden.", aldus de staatssecretaris.

De gezamenlijke bekendmaking twee dagen na het einde van de sociale verkiezingen, die liepen van 6 tot en met 19 mei, is een primeur. Deze primeur is te wijten aan twee zaken.

Ten eerste de informatisering van de aangifte en van de verwerking van de resultaten. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de sociale verkiezingen dat resultaten elektronisch konden aangegeven en verwerkt worden. Op die manier liepen de resultaten snel binnen en kunnen ze ook snel bekendgemaakt worden.

Ten tweede werd er begin april een protocol afgesloten tussen de staatssecretaris en de vakbonden over de bekendmaking van de resultaten. In het protocol werd afgesproken om tot 21 mei geen nationale, regionale en sectorale resultaten publiek te maken. Dit is de sereniteit van de sociale verkiezingen en de duidelijkheid van de resultaten zeker ten goede gekomen.

De resultaten zijn voorlopige resultaten. Ze hebben betrekking op 83% van de verkiezingen die moesten plaatsvinden. Dit percentage geeft al een goed beeld van de resultaten van 2004. Toch moet er bij de resultaten rekening worden gehouden met een mogelijke foutenmarge van
1 à 2 %. De uiteindelijke vergelijking (van 100% met 100%) kan nog enkele kleine wijzigingen veroorzaken.

De staatssecretaris bedankte ook alle betrokkenen, met name de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, Smals-mvm, de werkgevers- en werknemersorganisaties voor het goede verloop en de goede samenwerking.
back