Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Landbouw- en Visserijraad Brussel

24 mei 2004

Landbouw- en Visserijraad Brussel

REGIONALE ADVIESRADEN GAAN AFSTAND TUSSEN BRUSSEL EN VISSERIJ

VERKLEINEN

De EU-ministers van landbouw en visserij hebben in een bijeenkomst van de Landbouw- en Visserijraad vandaag in Brussel besloten tot het instellen van zeven Regionale Adviesraden voor het visserijbeleid. Daarmee is concreet invulling gegeven aan afspraken die in 2002 werden gemaakt bij de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid. Doel van de Regionale Adviesraden is belanghebbenden meer te betrekken bij het Europese visserijbeleid. De raden kunnen de Europese Commissie gevraagd en ongevraagd adviseren over bijv. Commissievoorstellen. Er komen adviesraden voor de Noordzee, de Oostzee, de Middellandse Zee, de Noordwestelijke wateren, de Zuidwestelijke wateren, de pelagische visbestanden (makreel, haring etc.) en een voor soorten die over verre afstanden trekken (tonijn bijv.).

Een Regionale Adviesraad zal bestaan uit een algemene vergadering en een uitvoerend comité van hoogstens 24 personen. De leden komen voor tweederde uit de visserijwereld, voor eenderde van daarbuiten (consumentenorganisaties, natuur- en milieuorganisaties e.d.). De vergaderingen zijn openbaar, zij het dat het uitvoerend comité onder bijzondere omstandigheden kan kiezen voor een besloten vergadering. Nederland zal deelnemen aan de adviesraad voor de Noordzee en aan die voor de pelagische bestanden.

Minister Veerman van LNV juicht het toe dat de Regionale Adviesraden nu van start kunnen gaan. .Ze zijn een eerste stap op weg naar een meer regionale benadering in het visserijbeleid., aldus de minister. .De raden kunnen de afstand tussen Brussel en de visserij verkleinen en zo bijdragen aan een groter draagvlak voor het visserijbeleid. En ze zijn een ideaal forum waar visserij- en natuur-, milieu- en consumentenorganisaties de dialoog met elkaar kunnen aangaan..

De Regionale Adviesraad voor de Noordzee zal naar verwachting als eerste in de steigers staan. Daarin zullen, naast Nederland, ook Schotland, Engeland, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, België en Zweden vertegenwoordigd zijn.

24 mei 04 17:28