TASKFORCE JEUGDWERKLOOSHEID

Nieuwe afspraak: per 10 Poolse werknemers 1 jeugdwerkloze me

Ter gelegenheid van een congres over Poolse werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt in het Philips Stadion in Eindhoven heeft de voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, Hans de Boer, een convenant getekend met bedrijven in Zuidoost Brabant, de gemeente Eindhoven, het CWI en uitzendbedrijf Metaal Flex om per 10 regionale plaatsingen van Poolse werknemers in de industrie één jeugdwerkloze aan een leerwerkplaats te helpen.

Metaal Flex plaatst per jaar 600 tot 1000 Poolse vaklieden in Zuidoost Brabant. Dit convenant betekent dat per jaar 60 tot 100 jeugdige werklozen in de regio een jeugdbaan krijgen aangeboden. De komende drie jaar, de looptijd van de Taskforce, kan dit dus gaan om circa 250 plaatsingen.

Hans de Boer toont zich als econoom voorstander van een royaler toelatingsbeleid van Oost-Europese vaklieden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Waar industriële bedrijven nu te kampen hebben met tekorten aan vaklieden, kunnen Poolse vaklieden er aan bijdragen dat die bedrijven voor Nederland behouden blijven in plaats van te worden uitgeplaatst naar andere landen. De Boer zou het regionale convenant willen opwaarderen tot nationaal flankerend beleid bij toelating van vakmensen uit de nieuwe Europese landen. Voor personeel in ongeschoolde functies is De Boer er voorstander van om Nederlandse inactieven veel zwaarder te stimuleren tot arbeidsdeelname; dit in plaats van het inschakelen van seizoenswerkers uit Oost Europa.

Roel van Heugten, directeur van Metaalflex presenteerde tijdens het congres de eerste 10 vacatures voor jeugdwerklozen.