Gemeente Almelo

Afkoppelen regenwater:
Almelose proefprojecten geëvalueerd

In Almelo zijn enkele proeven gedaan met het zogenaamde afkoppelen van regenwater in een stedelijke omgeving. Regenwater wordt daarbij niet rechtstreeks via de riolering afgevoerd, maar in de grond of het oppervlaktewater in de buurt opgeslagen. In opdracht van Gemeente Almelo en Waterschap Regge en Dinkel heeft Tauw BV deze proefprojecten geëvalueerd. Belangstellenden kunnen een verkorte versie van hun bevindingen opvragen bij de afdeling Publiekszaken. Op www.tauw.nl vindt u ook meer informatie over de projecten.

Meestal belandt het regenwater van daken en wegen rechtstreeks in de rioolbuis. Het vrijwel schone water moet dan het hele (dure) waterzuiveringstraject doorlopen. Bovendien wordt het regenwater zo erg snel afgevoerd. De opslagcapaciteit van de bodem wordt zo niet benut, soms kan bij stortbuien het rioolstelsel de aanvoer niet aan, het grondwaterpeil daalt in drogere periodes en de waterstand in rivieren en kanalen stijgt. Allemaal zaken die minder wenselijk zijn.

Opvangmethoden
In Almelo zijn vier plekken zodanig uitgezocht dat het afkoppelen van regenwater in heel verschillende situaties beproefd kon worden. Dat waren: de P.C. Boutensstraat, de Lieven de Keystraat, het bedrijf E-light en de Sandenburg/Ter Kleef. Ook de opvangmethoden van het regenwater verschilden per project. De bevindingen op deze vier locaties zijn met elkaar vergeleken. Op grond daarvan doet Tauw BV aanbevelingen voor de toepassing van de verschillende methodes.