Rijn&Venen, 14.00 uur

Utrecht 23-05-2004 - Nieuwsberichten district Rijn&Venen

Man zwaar gewond

MAARSSEN Op zaterdag 22 mei omstreeks 14.00 uur vond een schietpartij plaats in een woning aan de Dr. Arienslaan. Hierbij raakte een 44-jarige man uit Utrecht zeer ernstig gewond. Een 37-jarige vrouw uit Maarssen is op verdenking van het neerschieten van de Utrechter aangehouden.

Voor het verlenen van eerste hulp werden diverse hulpdiensten ingeschakeld en werd ook de traumaheli ingezet. De brandweer heeft een hoogwerker in moeten zetten om de gewonde man vanaf de eerste verdieping uit de flat te kunnen halen. De man werd overgebracht naar het UMC. Zijn toestand is nog steeds kritiek.

Het onderzoek naar de toedracht van de schietpartij is in volle gang waarbij ook een vuurwapen in beslag is genomen. Het vermoeden bestaat dat problemen in de relationele sfeer ten grondslag liggen aan het schietincident. Kennelijk zocht de Utrechter zijn ex-vriendin op in haar woning en drong met geweld de woning binnen waarop de schietpartij volgde.

Aangehouden voor vernieling

MIJDRECHT Een 22-jarige inwoner van Utrecht is zaterdag 23 mei omstreeks 03.00 uur aangehouden op verdenking van vernieling.

Politiemensen begeleidden een grote groep luidruchtige jongeren door het centrum om toezicht te houden en ter voorkoming van openbare ordeverstoringen en dat er vernielingen worden gepleegd. Echter op het Raadhuisplein zag de Utrechter toch kans een grote winkelruit te vernielen door deze met zijn voet in te trappen.

Toen de Utrechter hiervoor werd aangehouden, bemoeiden zich enkele personen uit de groep met de aanhouding, maar die staakten al snel hun verzet en kon de Utrechter naar het bureau worden gebracht. Tegen de Utrechter wordt proces-verbaal opgemaakt.

Mannen aangehouden

WOERDEN Een 34-jarige man uit Woerden en een 42-jarige man uit Kamerik zijn op zondag 23 mei omstreeks 02.00 uur aangehouden wegens het niet voldoen aan bevel of vordering.

De twee maakten deel uit van een groep van ongeveer 12 personen die voor een woning aan de Korenbloemstraat stonden. De groep was daar om verhaal te halen bij de bewoner omdat hij een bekende van hen mishandeld zou hebben. Ter bescherming van de bewoner(s) hadden zich enkele politiemensen positie ingenomen in de tuin voor de woning.

Er ontstond enig duw- en trekwerk tussen de groep en de politie. Om een einde te maken aan de openbare orde verstoring en ter voorkoming van escalatie werd luid en duidelijk gevorderd zich te verwijderen uit de straat. De twee voldeden hier niet aan en werden aangehouden, waarna de rust zich herstelde. Tegen de twee wordt proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor belediging en wildplassen

MAARSSEN Twee inwoners van Maarssen van 21 en 26 jaar zijn op zondag 23 mei omstreeks 03.00 uur aangehouden voor belediging en wildplassen.

De 26-jarige kreeg in eerste instantie een bekeuring van 50 euro voor het wildplassen tegen de gevel van de ABN-Amrobank in de Bolensteinsestraat. De 21-jarige vond het nodig zich hiermee te bemoeien en werd verzocht zich te verwijderen, hetgeen hij niet deed. Vervolgens werd hij aangehouden en kreeg een bekeuring van 100 euro. Ook de 26-jarige vond het kennelijk nodig om de politie uit te schelden en hij kreeg hiervoor ook een proces-verbaal.

Bekeurd voor doodspuiten slootkant

WILNIS Tegen een 60-jarige inwoner van Breukelen is proces-verbaal opgemaakt omdat hij een verboden bestrijdingsmiddel had gespoten op de slootkant.

Politiemensen van het Regionaal Bureau Veldpolitie zagen op zaterdag 22 mei omstreeks 15.20 uur dat de slootkant langs de Geerkade over meer dan 100 meter gelig was verkleurd. De man, die werkzaamheden uitvoerde voor de eigenaar, verklaarde niet op de hoogte te zijn van de gebruikersvoorschriften. De eigenaar van het perceel zal ook gehoord worden.

Gezamenlijke verkeerscontrole

MONTFOORT/OUDEWATER/LOPIK In het kader van het project Sla een brug is een grote verkeerscontrole gehouden. Politiemensen van de wijkteams IJsselstein/Lopik, Montfoort/Oudewater en Schoonhoven hebben in samenwerking met personeel van de Regionale Verkeersdienst, het Westteam en personeel van de Inspectie Verkeer en Waterstaat werden bijna 700 bestuurder gecontroleerd en even zoveel blaastesten op straat afgenomen.

Dit resulteerde in 6 ademanalyses op het bureau en zij kregen een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Ruim 40 bestuurders kregen een bekeuring voor onder meer het niet kunnen tonen van het rij- en kentekenbewijs en het niet dragen van de gordel. Ook werden bussen en taxis gecontroleerd op de vereiste papieren/vergunningen.

Enkele bestuurders kregen wegens overtreding van de Wet Economische Delicten boetes opgelegd waarvan de hoogte varieerde tussen de 800 en 1400 euro. Een bestuurder van een taxi, een 29-jarige Utrechter, bleek geen werkmap, geen chauffeurspas, geen rittenstaat, geen tarievenlijst te hebben en in zijn auto zat geen taxameter. Hij kan een boete tegemoet zien van duizenden euros wegens het plegen van een economisch delict. Zijn auto werd inbeslaggenomen. Ook bleek hij een mes en munitie bij zich te hebben. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.
Politie adviseert booteigenaren preventiemaatregelen te treffen VINKEVEEN - De afgelopen jaren is het aantal diefstallen van met name lichte buitenboordmotoren (vanaf 4 pk) rond en op de Vinkeveense plassen drastisch gestegen. Daarom zal de politie het komende vaarseizoen prioriteit geven aan de opsporing en aanhouding van personen in het bezit van gestolen goederen. Om dat doel te bereiken zullen er gerichte controles plaatsvinden. Daarnaast geeft de politie advies over het nemen van preventiemaatregelen.

Een werkwijze die voorkomt, is het stelen van afgemeerde boten, om de motor elders te demonteren. Door het veelal ontbreken van getuigen, bestaat daarnaast het vermoeden dat daders ook naar afgemeerde boten toe zwemmen.

Bootbezitters kunnen preventiemaatregelen nemen tegen deze praktijken. Het aanbrengen van een deugdelijk motorslot is een goed begin, maar bovendien zal erop gelet moeten worden dat uw boot met een ketting/staaldraad en een slot aan de kade vastligt. In De Ronde Venen zijn er diverse watersportbedrijven die de bootbezitters daarbij advies kunnen geven. Een ander advies is om, indien mogelijk, de buitenboordmotor van de boot te halen en elders op te slaan. Tenslotte is natuurlijk een diefstalverzekering geen overbodige luxe. Een meer drastische maatregel is om de buitenboordmotor te merken door een deel van de motor een andere kleur te geven.

Mocht u toch het slachtoffer zijn van diefstal, dan is het paraat hebben van het motor- en/of serienummer noodzakelijk voor het doen van aangifte. Denk daarbij ook aan het rompnummer van de boot. Daarnaast kunnen burgers een actieve rol spelen door verdachte situaties aan de politie te melden. Signalementen van verdachte personen en kentekens van hun voertuigen kunnen belangrijke informatie zijn. Als u getuige bent van een diefstal, of u constateert een situatie, waarin getracht wordt een boot/buitenboordmotor te stelen, dan belt u 112. Bent u het slachtoffer geworden van een diefstal en u wilt aangifte doen, dan neemt u contact op met het telefoonnummer 0900-8844. Heeft u informatie dat er ergens gestolen goederen liggen opgeslagen en u kent u de dader, maar de dader u ook, dan is het mogelijk om dit anoniem te melden via het nummer 0800-7000.

Tenslotte adviseert de politie alert te zijn bij de aanschaf van een tweedehands buitenboordmotor van een particulier. Het is van belang om altijd een kopie van de originele aankoopnota en de fabrieksdocumentatie van de motor te bewaren, de personalia van de verkoper te noteren (een eerlijk mens zal daarbij niet schromen zichzelf te legitimeren middels een paspoort of rijbewijs) en te controleren of het

serie-/motornummer nog leesbaar is. U zult dit namelijk moeten kunnen overleggen als de buitenboordmotor of boot gestolen blijkt te zijn.