DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

Malafide hondenhandel krijgt internationaal karakter

Zwartboek Dierenbescherming:
Malafide hondenhandel krijgt internationaal karakter

Den Haag, 24 mei 2004 -- Tweederde van de mensen die gedupeerd zijn door malafide hondenhandelaren blijkt een pup afkomstig uit het buitenland gekocht te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de Dierenbescherming onder 1.600 baasjes die reageerden op een oproep om melding te doen van slechte ervaringen met de hondenhandel. Uit een vandaag verschijnend zwartboek over de malafide hondenhandel van de Dierenbescherming wordt duidelijk dat vrijwel dagelijks mensen zich melden met klachten over zieke pups. Dit kunnen lichte aandoeningen zijn, maar in één op de tien gevallen gaat het om een serieuze afwijking. Veel dierenleed is het gevolg.

Het zwartboek is onderdeel van een deze week startende campagne van de Dierenbescherming, die het publiek moet waarschuwen voor de risico' s die men loopt wanneer een hondje uit het malafide circuit wordt aangeschaft. Daarnaast pleit de Dierenbescherming in haar campagne voor hogere straffen voor hondenhandelaren die de wet overtreden. En aan lieden die bij herhaling worden veroordeeld voor bijvoorbeeld verwaarlozing zou een houdverbod moeten worden opgelegd, vindt de Dierenbescherming.

De Dierenbescherming wil het publiek duidelijk maken dat (ras)honden niet goedkoop zijn en dat er vaak een lange wachttijd geldt, vooral voor de populaire rassen. Handelaren kunnen de pups zo goedkoop en snel aanbieden, omdat de fok in feite neerkomt op massaproductie. Ook worden steeds vaker hondjes uit het buitenland gehaald, waarbij landen als Tsjechië en Hongarije een belangrijke rol blijken te spelen. Op zeer jonge leeftijd worden de dieren bij hun moeder weggehaald, wat hun weerstand tegen besmettelijke ziekten niet ten goede komt. Vaak is onduidelijk of de dieren wel de nodige inentingen hebben gehad. Volgens de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) wordt er behoorlijk gesjoemeld met de papierwinkel en wordt daar zelfs aan meegewerkt door dierenartsen.

Broedmachines
Wat veel mensen zich volgens de Dierenbescherming niet bewust zijn, is het dierenleed dat zich achter gesloten deuren afspeelt; fokteven die zijn verworden tot broedmachines. In principe kan een teef twee keer per jaar een nestje krijgen. Als zulke honden na een aantal jaren pups baren commercieel niet meer interessant zijn, bijvoorbeeld omdat ze minder jongen krijgen of volslagen uitgemergeld zijn, lijkt het volgens inspecteurs van de LID wel of ze 'verdampen' . De verklaring is eenvoudig: de oude fokteven zijn niet meer bruikbaar of plaatsbaar in een gezin en dus moeten ze verdwijnen... Hoe dat precies in z' n werk gaat is ook voor de inspecteurs niet duidelijk en daarom lastig te traceren. Wél horen zij de meest verschrikkelijke geruchten. Zo zouden hondenfokkers hun teven zelf elektrocuteren. De LID heeft wel eens zogenaamd euthanasaat, een middel om honden af te maken, aangetroffen bij fokkers. Tot een veroordeling heeft dat helaas niet geleid, omdat de hoeveelheid te gering zou zijn om tot een veroordeling te komen. Duidelijk is in ieder geval dat het leven van een fokteef een lijdensweg is.

Commerciële hondenhandelaren en -fokkers dienen een vergunning te hebben. Hebben ze die niet en kan de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming bewijzen dat ze 'bedrijfsmatig' bezig zijn, dan kan de handel worden opgerold. Dit voorjaar nam een inspecteur bijvoorbeeld zestien bruine labradors in beslag bij een illegale handelaar. Naast het feit dat de man geen vergunning had, liet ook de verzorging van de pups veel te wensen over. In donkere schuurtjes liepen de hondjes rond in hun eigen uitwerpselen.

Gedragsproblemen
Als het hondje niet ziek wordt, dan ligt ook nog het gevaar van erfelijke afwijkingen of gedragsproblemen op de loer. Dan blijkt dat een hond na verloop van tijd hartproblemen krijgt, of bijvoorbeeld heupdysplasie, doordat de fokker het niet zo nauw neemt met de bloedlijn. Gedragsproblemen zijn het gevolg van slechte socialisatie op heel jonge leeftijd. Als pups in de eerste weken van hun leven niet meer hebben gezien dan de bak waarin ze geboren zijn en een verzorger die te weinig tijd heeft, dan kun je wachten op problemen, stellen deskundigen. Jonge hondjes moeten al vroeg en veel in aanraking komen met mensen en allerlei huiselijke taferelen leren kennen.

Minimumregels
Om de malafide hondenhandel effectief te kunnen bestrijden moet volgens de Dierenbescherming ook de overheid haar verantwoording nemen. De huidige regering is echter van mening dat niet alles in Nederland van overheidswege geregeld moet worden. Zo denkt het kabinet Balkenende de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de honden bij de sector zelf, dus bij de fokkers en handelaren, te kunnen leggen. Volgens de Dierenbescherming een heilloze weg. Zij vindt dat er op z'n minst minimumregels gesteld moeten worden. Zo is de Dierenbescherming een warm voorstander van verplichte identificatie en registratie van honden door middel van een microchip.

Het lijkt er op dat de overheid het bestaande Honden- en kattenbesluit, waarin ook de hondenhandel is geregeld, ter discussie stelt. Een slechte zaak. Immers, als bijvoorbeeld de verplichting tot chippen en registreren van de honden niet meer bestaat, zullen fokkers en tussenhandelaren niet meer traceerbaar zijn. Mensen die verhaal willen halen bij dubieuze fokkers zullen veelal gesloten deuren aantreffen, zo vreest de Dierenbescherming. Zonder verplichte identificatie en registratie wordt het opsporingsdiensten onmogelijk gemaakt netwerken van illegale hondenhandelaren en -fokkers in beeld te brengen. Deze handelaren kunnen dan immers weer niet-gechipte honden inkopen van mensen die beweren voor de hobby te fokken.

Hoge straffen
Als de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming er al na zeer veel inspanning en tijd in slaagt iemand veroordeeld te krijgen zijn de opgelegde straffen zo laag, dat ze voor de betrokken handelaren absoluut niet afschrikwekkend werken. Iedereen begrijpt dat als een boete wordt opgelegd van enkele honderden euro's, hondenhandelaren daar nou niet bepaald van wakker liggen. Immers, met de verkoop van één à twee pups is de boete weer snel terugverdiend... De Dierenbescherming bepleit hogere straffen voor lieden die bij herhaling hebben aangetoond een broertje dood te hebben aan dierenwelzijn. Wat de Dierenbescherming betreft zou naar Engels voorbeeld een houdverbod van dieren voor notoire dierenkwellers ook in Nederland ingevoerd moeten worden.

Tips
De Dierenbescherming adviseert mensen die een hondje in huis halen, vooral het gezonde verstand te gebruiken. Val niet direct voor iedere pup, want alle jonge hondjes zijn leuk! Heb geduld, een paar maanden wachten hoort er soms echt bij. Vraag altijd of u de moederhond kunt zien. Wilt u een rashond, zoek dan contact met een betrouwbare fokker. Deze en meer aandachtspunten bij de aanschaf van een pup vindt men ook op de website van de Dierenbescherming, www.dierenbescherming.nl.


- einde bericht -