Politie Zuid-Holland-Zuid

23/5 Weekend Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

23-05-2004 - Persberichten district II

BANDEN LEK GESTOKEN
POLITIE ZOEKT GETUIGEN
LEERDAM- Drie banden van een invalidenwagen zijn lek gestoken met een scherp voorwerp. Dit gebeurde op donderdagochtend, 20 mei 2004, omstreeks 00.45 uur, in de Prinses Marijkestraat. Het invalidenvoertuig stond geparkeerd. De eigenaar zag dat drie blanke jongens in de leeftijd van 15 tot 21 jaar, aankwamen lopen en de banden met een scherp voorwerp lek staken. Twee jongens droegen donkere kleding en de derde droeg een lichtkleurige jas. De politie stelt een onderzoek in en is op zoek naar getuigen. Mensen die iets weten of iets zagen van deze vernieling worden verzocht te bellen met de politie Leerdam op telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

INBRAKEN EN POGINGEN
MEERKERK- Op vrijdag, 21 mei 2004, is tussen 00.45 en 08.00 uur ingebroken in twee woningen en werd bij vier andere woningen gepoogd in te breken. In een woning aan Prinses Irenestraat werd de achterdeur opengebroken. Daar werden een laptop computer, een mobiele telefoon en geld gestolen. In een andere woning aan de Prinses Irenestraat werd eveneens de achterdeur opengebroken. De sleutel van de buitendeur werd meegenomen. In woningen in de Koningin Wilhelminastraat, de Prinses Irenestraat, de Slingerlandstraat en het Rijskadeveld werd gepoogd de achterdeur open te breken. Uit onderzoek van de politie blijkt dat er op woensdag 19 mei een jongen van ongeveer 16 jaar met een getinte huidskleur in de buurt aan de deur is geweest om sponsorgeld te verkrijgen voor de Roparun. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in. De politie zet het onderzoek voort.

AANHOUDING TWEE DIEVEN
SLIEDRECHT- Vrijdagmiddag 21 mei heeft de politie twee Dortenaren van 32 en 23 jaar oud aangehouden op de Stationsweg. Even daarvoor was het winkelalarm afgegaan in een winkel aan de Kerkbuurt toen zij door het poortje liepen. Ze reden weg in, naar later bleek, een gestolen auto. Onder een van de autostoelen werd bovendien een mes aangetroffen. Zij verklaarden de auto te hebben gevonden.

WONINGINBRAAK
HARDINXVELD-GIESSENDAM- Vrijdagavond 21 mei is er rond 20.00 uur ingebroken in een woning aan de Giessenzoom. De inbrekers kwamen binnen door het slot van de voordeur te forceren. De buit bestond onder andere uit een laptop, een tv, een tas met portemonnee en geld. Later op de avond werden de lege portemonnee en de tas teruggevonden op de Parallelweg. Waarschijnlijk zijn beide weggesmeten uit een rijdende auto. De politie vraagt getuigen die iets hebben gezien contact op te nemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief)

MISHANDELING MET HONKBALKNUPPEL
SCHOONREWOERD- De politie heeft vrijdagavond 21 mei een 44-jarige man uit Schoonrewoerd aangehouden op de Kon. Julianastraat. Hij wordt ervan verdacht een 24-jarige man uit Everdingen met een honkbalknuppel te hebben geslagen. De 44-jarige man zag dat de 24-jarige in de tuin van zijn overbuurman wilde plassen. Hij sprak hem daarop aan en een conflict volgde. De verdachte haalde vervolgens een honkbalknuppel uit zijn huis en ging de 24-jarige man daarmee te lijf.

BEROVING
GORINCHEM- Een 17-jarige man uit Gorinchem heeft zaterdag 22 mei aangifte gedaan van beroving met bedreiging. Hij verklaarde dat hij door twee mannen werd gevolgd en op de Hoogstraat ter hoogte van de Langendijk werd bedreigd. Hij moest met de mannen meelopen waarna zij zijn portemonnee uit zijn zak haalden. Daarna renden de mannen weg in de richting van de Arkelstraat. De mannen hadden een lichtgetint uiterlijk, een droeg een effen groene legerjas met capuchon en de ander een witte pet met klep.

VROUW BEROOFD
GORINCHEM- Vrijdagmorgen 21 mei is een 63-jarige vrouw uit Gorinchem beroofd van haar portemonnee. Ze had net boodschapppen gedaan op de Schoutstraat en had haar portemonnee nog in haar hand. Een man kwam op haar af lopen en griste vervolgens haar portemonnee uit haar handen en ging er vandoor in de richting van de Banneweg. Een aantal mensen probeerden de man nog te pakken te krijgen, maar dat lukte niet. De portemonnee is later leeg teruggevonden bij een container op de Banneweg. Signalement van de man: lichtgekleurde huidskleur, tussen 30 en 40 jaar, 1.70 meter lang, geel/bruine ogen, geel gebit, lichtblauwe kleding en witte sportschoenen.

SNORFIETSER RIJBEWIJS KWIJT
GORINCHEM- De politie heeft zaterdagavond en zaterdagnacht een alcoholcontrole gedaan op verschillende plaatsen in Gorinchem. In totaal zijn 723 ademtesten gedaan, zeven personen zijn aangehouden. Een snorfietser , 29 jaar oud en afkomstig uit Arkel, had dusdanig veel gedronken dat zijn rijbewijs is ingevorderd. De overige personen kregen boetes en rijverboden.

VECHTPARTIJ:EEN AANHOUDING
HOORNAAR- In een uitgaansgelegenheid aan de Dorpsweg is in de nacht van zaterdag op zondag een vechtpartij geweest. Een 18-jarige jongen die trachtte te bemiddelen kreeg een aantal rake klappen op zijn oog van een 20-jarige man uit Noordeloos, die hiervoor door de politie is aangehouden.

AANHOUDING NA NIET VOLDOEN AAN VORDERING
MEERKERK- Een 29-jarige man uit Boven-Hardinxveld is zaterdagavond 22 mei op de Parallelweg aangehouden. Hij was staande gehouden omdat hij te hard reed en daar een bekeuring voor kreeg. Hij kon ook zijn papieren niet laten zien, waarvoor hij ook bekeuringen kreeg. Vervolgens weigerde hij zijn personalia te geven, ook na vordering deed hij dat niet. Daarop is hij aangehouden, en omdat hij niet meewerkte moest zelfs met pepper spray gedreigd worden. Uiteindelijk heeft hij eieren voor zijn geld gekozen.

VERNIELINGEN: ZES AANHOUDINGEN
PAPENDRECHT- Op de Andoornlaan hebben twee mannen, 19 en 20 jaar oud en afkomstig uit Papendrecht een bushokje geprobeerd te vernielen. Zij trapten verschillende keren tegen het hokje aan. Dit werd gezien door agenten, die de heren vervolgens hebben aangehouden. Twee andere mannen, beiden 19 jaar oud en eveneens afkomstig uit Papendrecht, zijn ook aangehouden. Zij trapten zelf niet, maar maakten wel deel uit van de groep en deden ook niets om de vernielingen te voorkomen. De mannen van 19 en 20 jaar oud zijn in verzekering gesteld. Zondag 23 mei zijn een 19-jarige man uit Sliedrecht en een 21-jarige man uit Papendrecht aangehouden. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij eerdere vernielingen dit jaar aan bushokjes. De politie zet het onderzoek voort.

BRAND VERWOEST TWEE WONINGEN
NOORDELOOS- Zaterdagmiddag 22 mei rond 17.00 uur is brand uitgebroken in een woning aan de Noordzijde. De twee onder een kap woning, met rieten dak, is hierbij volledig uitgebrand. De bewoners waren op tijd uit de beide woningen, er zijn geen slachtoffers gevallen. De brand is ontstaan in de schoorsteen van een van de woningen, nadat de bewoonster de open haard had aangedaan. Vrij snel sloeg het vuur over naar het rieten dak en daarna stond al gauw het hele pand in brand. Rond 18.00 uur kon het sein brand meester gegeven worden, de brandweer is nog enkele uren bezig geweest met nablussen. De schade is aanzienlijk, maar een exact bedrag is nog niet te geven.