Politie Friesland

Politieberichten van 22/5 (13.00 uur) t/m 23/5 (13.00 uur)

Fryslân 23-05-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Stiens: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 12.30 werd in een supermarkt aan de Buterhoek een 24-jarige inwoner van Sint Annaparochie voor winkeldiefstal aangehouden. Hij had een draagbare cd-speler, slippers en vlees weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 31-jarige inwoner van Sint Annaparochie.

Leeuwarden: centrumsurveillance
Zaterdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur werd gesurveilleerd in de binnenstad. Het was gezellig druk. De volgende bekeuringen werden uitgedeeld: 3 x fietsen op voetgangersgebeid, 5 keer zonder of in strijd met parkeervergunning parkeren, 2 keer parkeren in strijd met verbod stil te staan, 2 keer parkeren in strijd met parkeerverbod en 1 keer parkeren op de stoep.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Zaterdag tussen 16.00 uur en 16.15 uur werd de portemonnee en een DVD gerold van een 14-jarige inwoner van Leeuwarden. Dit moet gebeurd zijn tussen de Eikenstraat en het station.

Verzamelmutatie rijden onder invloed.
Plaats, dag, tijd, personalia en eventuele bijzonderheden. Ballum, Camminghastraat, zaterdag omstreeks 23.35 uur, 35-jarige automobilist uit Nordhorn (Duitsland), 450 ug/l, rijverbod 4 uur. Kort-Om.

Harlingen, Stationsweg, zondag 02.00 uur, 44-jarige bromfietser uit Kimswerd, 595 ug/l, rijbewijs ingevorderd. Kort-Om.

Wolvega, Industrieweg, zondag 03.00 uur, 50-jarige automobilist uit Noordwolde, 640 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd, Kort-Om.

Jelsum, Langhusterdyk, zondag 02.40 uur, 34-jarige automobilist uit Jelsum, 710 ug/l, rijbewijs ingevorderd. Was betrokken bij een eenzijdige aanrijding. Bestuurder was in een sloot gereden.

Lemmer, Nieuwedijk, zondag 04.19 uur, 21-jarige automobilist uit Oosterzee, 585 ug/l, rijbewijs ingevorderd. Kort-Om.

Houtigehage, Folgerste Loane, zondag 04.15 uur, 21-jarige automobilist uit Boelenslaan, 345 ug/l. Kort-Om.

Haulerwijk, Hoofdweg Boven, zondag 04.40 uur, 22-jaruige automobilist uit Siegerswoude, 405 ug/l, rijverbod 3 uur, Kort-Om.

Drachten: niet voldoen bevel of vordering
Zondag omstreeks 01.00 uur stond een politieauto geparkeerd op de Nachtegaalstraat. Op een gegeven moment komen twee personen bij hen staan. Ze beginnen wat de brullen en onzin uit te kramen. Ze worden verzocht door te lopen. Een van de twee doet dit, maar de andere blijft vervelend. Deze persoon wilde wel eens weten, tot hoever hij kon gaan, voordat hij aangehouden zou worden. Dus werd hij onmiddellijk aangehouden voor het niet voldoen van een bevel of vordering. Betreft een 23-jarige inwoner van Burgum. Bij zijn aanhouding verzette hij zich enigszins en is op gepaste wijze overgebracht naar het bureau. Ook beledigde hij de politiemensen.

Leeuwarden: bezit drugs
Zondag omstreeks 00.45 uur deelde een portier van een discotheek aan de Nieuwestad mee, dat bij binnenkomst een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden werd gefouilleerd. Bij de fouillering werden een zestal bolletjes met vermoedelijk cocaïne aangetroffen. De politie heeft de verdachte overgenomen en ingesloten. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Tystjerk: rijden zonder rijbewijs
Zondag omstreeks 01.20 uur werd op de Rijksstraatweg een 17-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. Hij had geen rijbewijs. In eerste instantie gaf hij een valse naam op en krijgt ook hiervoor een proces-verbaal.

Leeuwarden: straatroof
Zaterdag omstreeks 22.30 liep een 51-jarige inwoner van Leeuwarden van het Ruiterskwartier naar de Harlingerstraatweg. Op een gegeven moment werd hij overvallen door een hem onbekend persoon. De man eiste geld en hield een mes voor, waarschijnlijk vilmes. Toen de 51-jarige meedeelde dat hij geen geld had, werd hij met het mes gestoken in zijn linkerhand, waardoor hij aan de linkermiddelvinger gewond raakte. Slachtoffer is naar MCL Zuid gebracht voor verzorging aan zijn verwonding. Signalement van de dader is niet bekend.

Sneek: vernieler aangehouden
Zondag omstreeks 03.00 uur werd melding gemaakt, dat een ruit van een kledingwinkel aan de Wijde Brugstraat vernield zou zijn. Ter plaatse niemand aangetroffen en twee getuigen gaven een signalement op van eventuele dader. Deze zou lopen op de Jousterkade. Daar weer aangesproken door twee getuigen en op de Oppenhuizerweg werd de dader aangetroffen. Voldeed aan de opgegeven signalement. De verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Betreft een 20-jarige inwoner van Sneek. Een onderzoek zal worden ingesteld.

Sneek: belediging en wederspannigheid
Zondag omstreeks 03.15 uur liepen twee politiemensen te surveilleren op het Grootzand.
Op een gegeven moment komen twee personen aanlopen die al brullende iets roepen naar de twee politiemensen. Ze werden aangesproken op hun gedrag en werden gesommeerd huiswaarts te keren. Om 03.40 uur kwam de politie hen weer tegen en de beide personen waren nog steeds luidruchtig. Ook nu begon een van de twee de politie te beledigen. Hierop werd hij aangehouden. Betreft een 22-jarige inwoner van Sneek. Tijdens zijn aanhouding en overbrenging verzette de verdachte zich. Hij is ingesloten.

Leeuwarden: bezit vuurwapen
Zondag omstreeks 03.30 werd op een terrein nabij een
appartementencomplex aan de Zak drie personen aangetroffen. Zij kwamen vanaf het terrein. Zij deelde in eerste instantie mee, dat zij daar een jointje aan het roken waren, terwijl niemand rookte. Wat opviel was, dat iedereen zijn handen in de jaszak hield. Voor de veiligheid en gezien het tijdstip werd een veiligheidsfouillering gedaan.Uit de jaszak van een 19-jarige inwoner van Leeuwarden kwam een vuurwapen gelijkend voorwerp uit, gedeeltelijk in een doek gewikkeld. Hierop werden de drie aangehouden en overgebracht naar het bureau. Betreft een 16-jarige en een 20-jarige, beiden uit Leeuwarden. Op het bureau bleek het vuurwapen een echte te zijn. Was niet geladen en er waren geen patronen. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Zaterdag omstreeks 21.00 uur werd onopvallend een voor de politie bekende 27-jarige inwoner van Leeuwarden gevolgd. De man had veel interesses in autos. Op een gegeven ziet men, dat de man ineens een jas over zijn arm heeft. Dit gebeurde in de Sint Antonuiusstraat. Onderzoek leverde op, dat de voordeur van een woning aan de Sint Antoniusstraat openstond. De bewoner werd wakker gemaakt en na onderzoek, bleek dat er was ingebroken. Vermist werd een jas, soortgelijk waarmee de verdachte op straat liep. Op de Bagijnenstraat de 27-jarige aangetroffen en werd hij aangehouden voor de inbraak en overgebracht naar het bureau.

Noardbugum: rijdende alcoholcontrole
Tussen zaterdag 22.00 uur en zondag 05.30 uur werd in de buurt van Noardburgum een rijdende controle gehouden. In totaal hebben een 25-tal bestuurders geblazen. Iedereen bleef binnen de normen.

Oosterwolde: coniferenbrand
Zondag omstreeks 05.30 uur werd melding gemaakt dat een viertal coniferen in de brand zou staan bij een woning aan de Lijnakker. De buurman, een 51-jarige inwoner uit Oosterwolde zag de brand en waarschuwde onmiddellijk de eigenaar, een 42-jarige inwoner van Oosterwolde. Met een tuinslang is de brand in eerste instantie geblust. Brandweer is ook even ter plaatse geweest. Onderzoek wordt ingesteld.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Zondag omstreeks 04.25 uur werd op de Tesselschadestraat een 20-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. De bestuurder reed ongever 30 km per uur en reed tevens onzeker. Uit onderzoek bleek dat hij drie dagen geleden zijn militair rijbewijs had gehaald. Hij had dit rijbewijs nog niet overgeschreven naar een gewoon rijbewijs.