VAN LEEUWEN BUIZEN GROEP

Van Leeuwen Buizen Groep sluit 2003 af met winst

. groepswinst 2003 verdubbeld
. goede resultaten buiten Europa
. sterke financiële basis
. verjonging management

ZWIJNDRECHT, 24 mei 2004 - De Van Leeuwen Buizen Groep heeft over het jaar 2003 een bescheiden winst van 1,2 miljoen euro gerealiseerd (2002: 0,6 miljoen euro). De winstverbetering is voor een belangrijk deel het gevolg van goede resultaten buiten Europa, kostenbesparingen en lagere rentelasten. Met name door deconsolidatie van de activiteiten in Duitsland (per 1 april 2003 zijn de Duitse activiteiten ondergebracht in een joint venture met Benteler Handel) is de omzet met 12% gedaald tot 356 miljoen euro(in 2002 403 miljoen euro). Het bedrijfsresultaat is aanzienlijk verbeterd door kostenreductie en de deconsolidatie van Duitsland; het bedrijfsresultaat bedroeg in 2003 6,4 miljoen euro(2002: 4,7 miljoen euro). Het resultaat werd verder positief beïnvloed door een flinke daling van de rentekosten naar 2,0 miljoen euro(2002: 2,6 miljoen euro). De kosten voortvloeiend uit de gewijzigde structuur in Duitsland hebben de groei van de nettowinst beperkt. De financiële positie van het bedrijf is met een verder gestegen solvabiliteit van 39,6% (2002: 37,1%) onveranderd sterk, mede door beheersing van het werkkapitaal en deconsolidatie van Duitsland.

Het jaar 2003 kenmerkte zich door moeilijke marktomstandigheden met stagnerende markten in Europa en sterke groei van de activiteiten in Azië en het Midden-Oosten.
In deze lastige markt heeft de Van Leeuwen Buizen Groep haar doelstellingen voor 2003 grotendeels behaald: winst- en omzetgroei buiten Europa, het creëren van een divisiestructuur en de toename van jonger management op topposities. Ook is belangrijke vooruitgang geboekt op het gebied van interne controles, e-business en logistiek en transport.

De investeringen in groei en capaciteit in Azië, het Midden-Oosten en Frankrijk hebben een gedegen rendement opgeleverd. Hiernaast hebben traditioneel goed renderende werkmaatschappijen als Van Leeuwen Precisie, Van Leeuwen Stainless en de werkmaatschappijen in Australië en Canada zeer bevredigende resultaten bereikt die gelijk of beter waren dan die in 2002. De resultaten van de overige Europese werkmaatschappijen stabiliseerden zich en waren vergelijkbaar met de resultaten van vorig jaar. Het resultaat van de grootste werkmaatschappij, Van Leeuwen Buizen in Zwijndrecht, is nog onvoldoende om als Groep op lange termijn aan de gestelde rendementseisen te kunnen voldoen. De goede resultaten in export en projecten konden de teruggang in de sectoren constructie en scheepsbouw niet compenseren. Het huidige verbeterde kostenniveau en de toegenomen slagvaardigheid van deze organisatie geven echter vertrouwen voor de toekomst.

Organisatieontwikkeling
De Van Leeuwen Buizen Groep heeft verder invulling gegeven aan de strategie om de inspanningen te concentreren op het opbouwen of versterken van een leidende positie in voor de Groep interessante markten. De samenwerking met partners op het gebied van internationale projecten heeft zich voorspoedig ontwikkeld. Verdere initiatieven tot kostenbesparing en efficiencyverbetering hebben de concurrentiepositie versterkt. Om de financiële en operationele prestaties structureel te verbeteren is het besturingsmodel van de onderneming gewijzigd naar een divisiestructuur. Veel aandacht is besteed aan interne controles, beheersing van risico's, verbetering van de logistiek en modernisering van de faciliteiten.

Vooruitzichten
De prioriteit van de onderneming ligt in 2004 op verdere, beheerste groei. Gezien de onzekere omstandigheden is een vooruitzicht moeilijk te geven. De sterk stijgende staalprijzen zijn voor de Van Leeuwen Buizen Groep per saldo positief geweest in de eerste maanden van dit jaar, maar een terugslag in de tweede helft van het jaar is niet ondenkbaar.

De onderneming blijft positief over de ontwikkelingen in Azië en het Midden-Oosten en verwacht het marktaandeel over een breed front te kunnen vergroten dankzij de sterkere en scherpere organisatie. De Van Leeuwen Buizen Groep rekent op een positief resultaat met waarschijnlijk een verdere stijging van de winst.

Van Leeuwen Buizen Groep
De Van Leeuwen Buizen Groep is een internationaal opererende handels-onderneming in stalen buizen, buiscomponenten en afsluiters. Het bedrijf is in vrijwel alle industriële sectoren actief. De basis van het bedrijf is gelegd in 1924. Momenteel telt de Groep 27 vestigingen verspreid over Europa, Azië, het Midden-Oosten, Australië en Canada.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:
Petra van Zandvoort
Afdeling Corporate Communications
Tel.: 078 6252321
Fax: 078 6252027
E-mail: pvanzandvoort@vanleeuwen.nl
www.vanleeuwen.nl

24 mei 04 08:31