Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

'Burgerjaarverslag geen papieren tijger'

Sittard-Geleen voert dialoog op straat

Sittard-Geleen, 24-5-2004 - De gemeente Sittard-Geleen presenteert haar burgerjaar-verslag deze week in de vorm van straattheater. Het is voor het eerst in Nederland dat een burgerjaarverslag op deze manier wordt gepresenteerd. Samen met theatergezelschap Het Laagland is een voorstelling ontwikkeld waarmee inwoners van Sittard-Geleen onverwacht worden geconfronteerd met het spanningsveld tussen regelgeving en klantgerichtheid. In totaal worden11 voorstellingen uitgevoerd in publieke ruimten, zoals bij een bingomiddag voor ouderen, een repetitie van een mannenkoor, een bijeenkomst voor allochtone vrouwen en in een klas VWO-leerlingen van een scholengemeenschap. Op basis van de voorstelling gaat burgemeester Wim Dijkstra van Sittard-Geleen de dialoog aan met de burgers van zijn stad. Dijkstra wil met zijn actie van de inwoners horen wat er bij hen leeft. Hij ziet de deskundigheid van burgers en de toenemende betrokkenheid bij hun woon- en leefomgeving als een kans tot samenwerking. Vragen uit de verschillende discussies worden op korte termijn via de gemeentelijke website beantwoord.

Met de presentatie van het burgerjaarverslag als straattheater geeft burgemeester Wim Dijkstra vorm en inhoud aan de bestuursstijl waarvoor in de stadsvisie van Sittard-Geleen is gekozen. In de stadsvisie spreek het gemeentebestuur zich uit voor een bestuursvorm die dicht bij de burgers ligt. Bij de voorstellingen wordt een krant uitgegeven waarin de burgemeester, enkele inwoners en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven hun visie geven op de verhouding burger-overheid. De krant is verkrijgbaar bij alle stadswinkels in de gemeente en digitaal beschikbaar op www.sittard-geleen.nl.

Het burgerjaarverslag is bedoeld om burgers meer betrekken bij bestuur en besluitvorming. Gemeentebesturen willen hun burgers laten weten dat naar hen wordt geluisterd. In het burgerjaarverslag van Sittard-Geleen laat Wim Dijkstra veelal burgers aan het woord die kritische kanttekeningen plaatsen bij het doen en laten van hun gemeente. Het burgerjaarverslag is met de invoering van het duale stelsel een plicht voor elke gemeente. Vanwege de herindeling geeft Sittard-Geleen het verslag dit jaar voor de eerste keer officieel uit.

Jeugd- en jongerentheater Het Laagland is gevestigd aan de Engelenkampstraat in het stadsdeel Sittard. Het gezelschap maakt theatervoorstellingen voor jongeren tussen 4 en 18 jaar. Het Laagland is als één van de weinige kunstinstellingen door de Raad van Cultuur geselecteerd voor extra rijkssubsidie. De act mbt de presentatie van het burgerjaarverslag wordt uitgevoerd door Jeroen Windhorst en Bart van der Schaaf van het gezelschap.

Sittard-Geleen is met bijna 100.000 inwoners de op een na grootste stad van Limburg. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken de stad tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen en de rijke groenvoorzieningen voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil de stad zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.