Gemeente Apeldoorn

B. en W. onderzoeken mogelijkheden voor een nieuw overdekte zwemvoorziening in havencentrum

B. en W. onderzoeken mogelijkheden voor een nieuw overdekte zwemvoorziening in havencentrum.

Het college is voorstander van het openhouden van een zwembad in het centrum en wil verder onderzoek doen naar een nieuw multifunctioneel centrum met een zwemfunctie ter vervanging van het Sportfondsenbad. B. en W. van Apeldoorn zetten in op de realisatie van een multifunctioneel centrum in het gebied Haven-centrum. Onderdeel van het centrum is een overdekte zwemvoorziening. Dit houdt dat B. en W. geen financiële middelen beschikbaar stellen voor de renovatie van het Sportfondsenbad aan de van Huutstraat. Na opleverering van het multifunctioneelcentrum wordt het Sportfondsenbad gesloten. B. en W. gaan de komende periode de plannen voor het multifunctionele centrum verder onderzoeken. Voor wat betreft de invulling van het centrum denken B. en W. naast de overdekte zwemvoorziening aan een wijkcentrum en een gezondheidscentrum. B. en W. betrekken het plan van het openhouden van een zwemfunctie in de binnenstad bij de afweging in het kader van de Meerjarenbegroting 2005-2007. Het plan wordt ter bespreking voorgelegd aan de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkelingen.

In opdracht van het college van B. en W. heeft de Marktplan Adviesgroep de afgelopen periode de haalbaarheid van een multifunctioneel centrum in combinatie met een overdekte zwemvoorziening onderzocht. In het kader van het onderzoek is tevens de kwaliteit van de huidige overdekte zwemvoorziening in beeld gebracht. Belangrijkste conclusie is dat een multi-functioneel centrum inclusief overdekte zwemacommodatie haalbaar is. Investeren in het Sportfondsenbad wordt als niet rendabel gekwalificeerd. Een grootschalige verbouwing maakt het bad, volgens de onderzoekers, niet aantrekkelijker.Het zwembad is op termijn niet flexibel genoeg om in te spelen van behoefte van de bezoekers.

Voorziening moet blijven

B. en W. zijn in principe voorstander van een zwemvoorziening in de binnenstad. Sluiting van het Sportfondsenbad zonder onderzoek naar een adequaat alternatief is voor het college niet acceptabel. Een groeiende groep ouderen doet aan sport. Zwemmen is bij deze groep populair. B. en W. denken met een zwemvoorziening in het multifunctionele centrum beter in deze groeiende behoefte te kunnen voorzien. B. en W. verwachten bovendien veel van de clustering van activiteiten. Het nieuwe centrum kan dienst doen als wijkcentrum. Ook kan het centrum voorzien in de behoefte die er in de binnenstad bestaat aan vergader- en cursusruimten. Daarnaast kunnen functies als een zorgcentrum, een fysiotherapiepraktijk en een gezondheidscentrum aan het multifunctionele centrum.

Voor het laatst bijgewerkt op: 24-mei-2004 09:10