Politie Groningen

Persberichten maandag 24 mei 2004

provincie Groningen 24-05-2004 -

Veelerveen: skeletdelen komen uit periode 1800 1900
De skeletdelen die begin mei 2004 bij graafwerkzaamheden in een tuin van een woning aan de Verbindingsweg in Veelerveen werden gevonden zijn tenminste honderd jaar oud. Een forensisch antropoloog van de Rijksuniversiteit Leiden onderzocht op verzoek van de politie de skeletdelen en concludeerde dat de botresten afkomstig zijn uit de 19e eeuw.

De deskundige onderzocht de aangeboden skeletdelen en stelde vast dat het om botresten van tenminste veertien individuen gaat. Determinatie leverde dertien fragmenten van onderkaken, vier fragmenten van verschillende schedels (2 man en 2 vrouw) en een dijbeenbot van een kind op. Bij de resten werden ook twee ribdelen van een koe of paard aangetroffen.

Een mogelijke verklaring van de vondst is dat het perceel grond waar de resten gevonden zijn in het verleden gediend heeft als een stortplaats van een geruimde begraafplaats. Nader historisch onderzoek zou hierover meer duidelijkheid kunnen verschaffen.

Aanleiding voor de politie om na de vondst een onderzoek in te stellen waren de vele verhalen die in het dorp Veelerveen en omgeving de ronde deden over de herkomst van de skeletdelen. Nu vast staat dat het om een archeologische vondst van in ieder geval meer dan honderd jaar oud sluit de politie het onderzoek.

Groningen: snelheidscontroles
Op de Weg der Verenigde Naties werd zondagmiddag een
radarsnelheidscontrole gehouden. Er passeerden 2680 voertuigen het controlepunt waarvan er 354 sneleer reden dan de limiet van 70 km per uur. Zondagavond werd een 28-jarige automobilist uit Assen betrapt op het veel te hard rijden over de A28 tussen Groningen en Assen. Hij werd geklokt op een snelheidsovertreding van 179 km per uur. Vanwege de hoogte van de overschrijding werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Groningen: botsing met alcohol in het spel
Een 20-jarige automobilist uit Drachten blies zondagochtend na een aanrijding op de ulgersmaweg een promillage van 1.6. Zijn rijbewijs wered ingevorderd. Op de Ulgersmaweg botste de Fries frontaal tegen een 21-jarige automobilist uit Groningen aan. Het botspunt lag precies op de wegas. Beide autos raakten totaal vernield en werden weggesleept door een berger.

Groningen: botsing brommer en auto
Op de Professor Uilkensweg botsten een 90-jarige brommerrijder uit Groningen en een 60-jarige automobilist uit Winsum tegen elkaar aan waarbij de bejaarde bromfietser ten val kwam. De automobilist verklaarde dat de bromfietser aanvankelijk stopte bij het oversteken en daarna weer doorrreed. De bromfietser werd met enkelletsel naar het zioeknhuis gebracht.

Groningen: straatrover gepakt
De politie pakte zondagnacht een 28-jarige man uit Epe op op verdenking van diefstal van een mobiele telefoon. Agenten werden benaderd door een 20-jarige vrouw uit Groningen die zie dat haar telefoon uit haar handen was geslagen op de Vismarkt en dat de man er vervolgens mee vandoor ging. Op basis van het opgegeven signalement werd de man aangehouden in de Hoekstraat. Hij was nog in het bezit van de telefoon en ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: jongen (17) verdacht van diefstal uit auto
Een 17-jarige jongen uit Groningen werd zondagnacht aangehouden op verdenking van diefstal uit een auto op de Hora Siccamasingel. Een getuige zag meerdere jongens bij een openstaande auto. Op basis van het signalement werd de jongen aangehouden en naar het bureau gebracht voor nader onderzoek.

Groningen: verdachte lading in personenauto
Op de Zaagmuldersweg werd een 35-jarige automobilist uit Groningen zondagavond gecontroleerd omdat de achterkant van zijn wagen ver was doorgezakt. In de kofferbak bleken meerdere rollen roestvrij staal en enkele plastic zakken roestvrij stalen onderdelen te liggen. Hij had geen redelijke verkklring over de herkomst van het staal en werd op verdenking van diefstal of heling aangehouden. Nader onderzoek is ingesteld.