Gemeente Eindhoven

Persbericht: 25 mei 2004, no. 143

Gemeente Eindhoven ontvangt aanmoedigingsprijs

Op 24 mei heeft de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie (KVvFC) de aanmoedigingsprijs uitgereikt aan de gemeente Eindhoven. De prijs is bestemd voor de gemeentelijke begraafplaats Stratum en bestaat uit een geldbedrag van 2500,- en een mooi vormgegeven sculptuur.

Omdat een groot deel van de Nederlandse bevolking nog steeds ten onrechte van mening is dat de as van een overledene uitsluitend bij een crematorium kan worden bijgezet of verstrooid, zet de KVvFC zich in om meer bekendheid te geven aan de overige mogelijkheden rondom asbestemming. Daartoe reikt de KVvFC sinds 1997 aanmoedigingsprijzen uit aan begraafplaatsen die zich inzetten voor asbestemming.

De gemeente Eindhoven heeft op begraafplaats Stratum bijzonder veel aandacht besteed aan asbestemming. Zowel wat de verscheidenheid aan mogelijkheden, volgens KVvFC-voorzitter Sepens: zijn alle vormen van asbestemming zijn hier aanwezig, maar ook door de stijlvolle uitvoeringsvormen.

De mogelijkheden voor asbestemming op begraafplaats Stratum zijn de volgende:

- het bijzetten van asbussen in bestaande graven en het bijzetten van sierurnen op bestaande graven

- het plaatsen van een asbus in een columbarium
- het plaatsen van een asbus in een urnengraf
- het plaatsen van een sierurn in de urnentuin
- het verstrooien van as in bestaande graven
- het verstrooien van as op een strooiveld, waarbij ook de mogelijkheid bestaat om een messingplaatje met gegevens van de overledene aan te brengen op een speciale gedenktafel.

De ander drie gemeentelijke begraafplaatsen bieden ook mogelijkheden voor asbestemming en twee daarvan waren ook genomineerd voor de prijs. In totaal waren er 120 inzendingen, 18 nominaties en 6 aanmoedigingsprijzen. De gemeente Eindhoven heeft als eerste de aanmoedigingsprijs voor 2004 in ontvangst mogen nemen.

foto prijs
Marianne van Tuijl, Corrie Schoenmakers en Marieke Berkvens (medewerksters begraafplaatsen) met de gewonnen sculptuur.

© 2004 Gemeente Eindhoven