CDA

Inbreng
CDA
25-05-04
Van Gennip: We zijn toe aan een derde generatie milieubeleid download .pdf
download download .doc
download

Tijdens het beleidsdebat Milieubeheer, op 24 mei, in de Eerste Kamer heeft senator Jos van Gennip staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) opgeroepen tot een derde generatie milieubeleid, waarin veel meer de nadruk ligt op de consumentenbenadering bij de aanpak van de milieuproblematiek. Van Gennip merkte op dat er iets curieus met de milieudiscussie aan de hand lijkt te zijn. Actuele economische en politieke problemen lijken de milieuaandacht te marginaliseren een paar minuten aandacht maar in de Algemene Beschouwingen, merkte de Staatssecretaris op en aan de andere kant zien we soms uit onverwachte hoek de erkenning van de realiteit van een beperkte milieuruimte, de eindigheid van grondstoffen en energie, de volstrekt onrechtvaardige verdelingen en beslagen, en als we het al niet ideëel willen beseffen, dan zorgt de markt er wel voor, of onze neus en onze gezondheidscheque.

Maar dat betekent ook, dat we toe zijn aan een derde generatie milieubeleid, zoals Prof. Grin en anderen zeggen, zei Jos Van Gennip: Voorbij de lage pluk, de volksgezondheidsbenadering, zelfs de bronbenadering zoals schonere motoren of minder bestrijdingsmiddelen naar een nieuwe interactie van structuur en handelen. En dat betekent dus ook veel meer accent op de consumentenbenadering. Daar zouden we de visie van de Staatssecretaris over willen horen: die consumentenbenadering in Nederland en in Europa, aldus de senator namens de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Over de klachten van biologische landbouwers, dat een mening geven aan opiniepeilers zoveel anders is dan die voorkeur vertalen in een diepere greep in de portemonnee; dat het kopen van andersoortige autobanden toch nog iets anders is dan het rijk te laten opdraaien voor geluidswallen, of wat we doen inderdaad - tijdens ons voorzitterschap met die accijnsloze kerosine, die dat luchtverkeer in Europa zoveel goedkoper gaat maken dan treinverkeer, een plotselinge trend van de laatste vijf jaar, die onomkeerbaar wordt, als daar steeds grotere belangen in geïnvesteerd gaan worden, of die mallote voorkeur voor multifunctionele personenautos, die suggereren dat half Nederland om van huis bij het werk te komen dagelijks eerst door woestijnen, moerassen en ravijnen moet crossen.

Taken voor eerste helft van deze eeuw
De opbouw van een sterk multilateraal systeem, de toegang tot welvaart voor de gehele wereldbevolking, en het keren van de automatismen van de mondiale opwarming zijn de drie grote opgaven van het eerste kwart of de eerste helft van deze eeuw, stelde Van Gennip. Die drie taken hebben hun onderlinge samenhang: geen duurzaamheid zonder welvaart, maar welvaart vraagt ook weer een andere verdeling van het milieubeslag. Autorijdend en elektriciteitsverbruikend India en China zullen alle praatjes, dat het wel meevalt met die klimaatsverandering en uitstoot, in tien jaar tijd volledig belachelijk maken. De huidige prijsexplosie van olie is volgens experts nog maar het begin. Daarom is het zo triest, dat er zoveel aarzeling is om Kyoto te ratificeren en te implementeren. De nadere rapporten van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties, red.) laten steeds minder ruimte voor twijfel over de oorzaken van die klimaatsverandering. Zeker nu het opeens heel hard gaat met de economische ontwikkelingen in de twee meest bevolkingsrijke landen van de wereld.

Van Gennip pleit dan ook voor meer samenhang tussen multilateralisme, welvaart en milieubescherming; samenhang ook tussen een globale benadering, een specifiek op arme landen gericht beleid, een Europese aanpak en nationaal beleid. Je kunt er het komend verkiezingsprogramma voor negentig procent mee vullen, aldus het Eerste Kamerlid.