Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
IZ. 2004/1205
datum
14-05-2004

onderwerp
Landbouw- en Visserijraad 24 mei 2004- Geannoteerde agenda TRC 2004/3722

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Op 24 mei aanstaande vindt in Brussel de eerstvolgende vergadering plaats van de vijfentwintig Ministers van Landbouw en Visserij uit de Europese Unie. Hierbij informeer ik u over de agenda van de Raad. Zoals het zich nu laat aanzien, zullen er alleen visserij-onderwerpen worden besproken.

datum
14-05-2004

kenmerk
IZ. 2004/1205

bijlage

1. Goedkeuring van de voorlopige agenda

2. Goedkeuring van de A-punten

3. Regionale Advies Raden in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid
(Politiek akkoord, aanneming)

De Raad zal in een openbaar debat van gedachten wisselen en besluiten over de oprichting van Regionale Advies Raden. Tijdens de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) is overeengekomen, dat deze Advies Raden worden opgericht met als doel de belanghebbenden - niet alleen de visserij en de aquacultuur, maar ook de milieu- en consumentenorganisaties en wetenschappelijke instituten - meer te betrekken bij het GVB. Deze Raden kunnen de Europese Commissie en de lidstaten gevraagd en ongevraagd adviseren over uiteenlopende onderwerpen. De Regionale Advies Raden moeten ook de dialoog tussen de verschillende belangengroepen binnen het GVB bevorderen.

Het ter tafel liggend voorstel bevat de belangrijkste aspecten die op het niveau van de Gemeenschap moeten worden bepaald: de omschrijving van de te bestrijken gebieden, de hoofdstructuur van de Regionale Advies Raden, de samenstelling en werking ervan, de benoemingsprocedure en de financiering. Ik ben groot voorstander van de oprichting van deze Raden en hoop dat spoedig een Noordzee Raad kan worden opgericht.

4. Structurele bijstand visserijsector (FIOV)
(Politiek akkoord)

De Europese Commissie heeft in september 2002 een Mededeling betreffende een strategie voor de duurzame ontwikkeling van de Europese aquacultuur uitgebracht in het kader van de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB). De Raad en het Europees Parlement hebben in hun advies van januari 2003 aangegeven deze strategie te ondersteunen. In de strategie wordt aangegeven dat het Financieringsinstrument voor de Oriëntatie van de visserij (FIOV) een belangrijk hulpmiddel is voor het verwezenlijken van de doelstellingen van de strategie. De huidige verordening betreft een voorstel tot wijziging van de FIOV-verordening (Verordening (EG) nr. 2792/99) zodat de doelstellingen uit de aquacultuur mededeling kunnen worden gerealiseerd.

Ik kan het voorstel steunen. Het Nederlands pleidooi om investeringen die bijdragen tot een verbetering van het welzijn van gekweekte vis, in aanmerking te laten komen voor FIOV subsidie, heeft noch van de lidstaten noch van de Commissie steun gekregen. De Europese Commissie is van mening dat eerst de 'Recommendations Concerning Farmed Fish' door de Raad van Europa moeten worden vastgesteld.
In het Commissievoorstel wordt het mogelijk om stillegging van bedrijfsactiviteiten ten gevolge van een besmetting van de schelpdieren als gevolg van de groei van toxische algen financieel te ondersteunen. Indien dit onder het normale bedrijfsrisico valt, ben ik van mening dat hiervoor geen publieke steun moet worden aangewend.

5. Diversen
Verder zal het Verenigd Koninkrijk de Raad schriftelijk informeren over het onlangs verschenen rapport 'Net benefits: A sustainable and profitable future for UK fishing' van de Strategy Unit van Eerste Minister Blair.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Landbouw- en Visserijraad 24 mei 2004- Geannoteerde agenda (PDF-formaat, 45 kB)


---