Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningse PvdA-statenfractie stelt vragen over salarisniveau topfunctionarissen Essent

De Groningse PvdA-statenfractie heeft heden vragen gesteld naar aanleiding van een ranglijst van salarissen in de semi-publieke sector, zoals onlangs gepubliceerd in weekblad Intermediair. De voorzitter van de raad van bestuur van Essent voert de lijst aan van meest verdienende topfunctionarissen. De provincie Groningen bezit 6 procent van de aandelen in het nutsbedrijf Essent.

De PvdA wil weten op welke wijze de aandeelhouders (provincies en gemeenten) betrokken zijn geweest bij de vaststelling van het salaris van de leden van de raad van bestuur van Essent. Voorts wil de PvdA weten of de colleges van GS de hoogte van de salarissen bij Essent aanvaardbaar en verantwoord achten, mede gelet op de maatschappelijke discussie over corporate governance en de hoogte van de salarissen van topfunctionarissen in de semi-publieke sector. Tot slot vraagt de PvdA of de colleges bereid zijn hun invloed als aandeelhouder aan te grijpen om het salarisniveau van de topfuncties bij Essent te reduceren.

De gestelde vragen luiden als volgt:


* Heeft het College kennis genomen van bovenstaande berichten?
* Berusten deze berichten op waarheid?

* Kunt U aangeven wanneer en op welke wijze de aandeelhouders betrokken zijn bij de vaststelling van het salaris van de bestuursvoorzitter van Essent?
* Vindt het College de hoogte van dit salaris verantwoord en aanvaardbaar, mede in het licht van de maatschappelijke discussie over de hoogte van de salarissen van topfunctionarissen in zowel de private als de publieke sector?
* Is het College bereid, al dan niet samen met de andere aandeelhouders, haar invloed aan te wenden op de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering en de salariëring van de leden van de Raad van Bestuur aan de orde te stellen, ten einde te bewerkstelligen de salariëring van de leden van de Raad van Bestuur en specifiek die van de voorzitter vast te stellen op een meer maatschappelijk aanvaardbaar niveau?
* Indien bovenstaande vraag bevestigend wordt beantwoord, kan het College dan aangeven binnen welke termijn zij denkt dit te gaan doen?

Nadere informatie:

Henk Nijboer, PvdA-statenlid in de Provincie Groningen,

tel. 06-44914912

Jan Köller, PvdA-statenlid in de Provincie Groningen,

tel. 0596-601513