Gemeente Zwolle

Hirsi Ali bezoekt bezoekvrouwen en VIP´s in Zwolle

Maandag 24 mei 2004 heeft mevrouw Ayaan Hirsi Ali, Tweede Kamerlid van de VVD, een werkbezoek gebracht aan Zwolle. Zij bezocht daar bij de Stichting Travers de bezoekvrouwen in het wijkcentrum Holtenbroek. Daarna is zij op bezoek geweest bij de Antilliaanse VIP (vertrouwelijk informatie persoon), de heer Fermina, en de Antilliaanse zelforganisatie Nos Union.

Tijdens het bezoek aan de bezoekvrouwen heeft mevrouw Hirsi Ali aangegeven in Den Haag te willen bepleiten dat de bezoekvrouwen gefinancierd worden vanuit Den Haag. Zij was enthousiast over het fenomeen bezoekvrouw en gaf aan dat het past binnen de kadernotitie van minister Verdonk: specifieke aandacht voor allochtone vrouwen.

Middelen
De middelen in het kader van de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN), Wet Werk en Bijstand, oudkomersmiddelen en de commissie PAVEM (waarin prinses Maxima deelneemt) moeten integraal worden ingezet voor inburgering (en integratie). Dit is een uitdaging voor gemeenten, vindt Ayaan Hirsi Ali.

Antillianen
Tijdens het bezoek aan Fermina en Nos Union is de problematiek van de Antillianen en Arubanen uiteengezet. Er is nadrukkelijk aangegeven dat de financiële middelen voor trajecten ontbreken. Ook hier moet volgens het Tweede Kamerlid de middelen worden ´verknoopt´. Wel is zij zich er van bewust dat de 600 uur inburgering vanuit de WIN niet bedoeld is voor Antillianen en Arubanen en dat daarvoor andere middelen (geld, trajecten) ingezet moeten worden.


---