Erasmus


25-05-04: Kamerlid neemt manifest gezondheidszorg voor verstandelijk gehandicapten in ontvangst

Rotterdam 24 mei 2004 - Drs. Stef Blok, voorzitter van de vaste kamercommissie van Volks-gezondheid, Welzijn en Sport, neemt morgenmiddag om 13.30 uur in de Tweede Kamer het manifest Adequate Gezondheidszorg voor Mensen met een Verstandelijke Handicap in ontvangst. Het manifest bevat criteria waaraan goede gezondheidszorg voor verstandelijk gehandicapten moet voldoen.

Het manifest is in november 2003 vastgesteld tijdens een internationaal congres in Rotterdam, ter gelegenheid van het afstuderen van de eerste lichting artsen voor verstandelijk gehandicapten in Nederland. Het manifest kan de komende jaren richting geven aan de koers van beleidsmakers, zorgaanbieders, cliëntorganisaties, overheden en politici, teneinde de gezondheidszorg voor verstandelijk gehandicapten in Europese landen te verbeteren.

De heer Blok ontvangt een Nederlandse vertaling van het manifest uit handen van Frans Scholte, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG), en Marijke Meijer, hoofd van de opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten aan het Erasmus MC.

De Engelstalige versie van het manifest is inmiddels aangeboden aan vertegenwoordigers van Europese cliëntorganisaties, Europese zorg-aanbieders, de Disability Intergroup van het Europarlement, het Nationaal Comité Europees Jaar van de Gehandicapte en de Wereldgezondheids-organisatie WHO.

In 2000 startte het Erasmus MC de eerste opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) in Nederland. Deze driejarige opleiding leidt basisartsen op tot AVG. Aanleiding voor de opleiding en de erkenning van het specialisme waren de bijzondere kenmerken van de geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten.