Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

Naar een duurzame gewasbescherming

nr. 50 25 mei 2004
Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van LNV, VROM, VWS, SZW en V en W.

NAAR EEN DUURZAME GEWASBESCHERMING

Een goede milieukwaliteit, ruimte voor ondernemerschap, een stimulerend klimaat voor innovatie en een evenwichtige en goede concurrentiepositie. Dat is wat het kabinet voor ogen staat bij de nota 'Duurzame gewasbescherming - Beleid voor gewasbescherming tot 2010'. In deze nota wordt uiteengezet hoe het gewasbeschermingsbeleid zal leiden tot een duurzame gewasbescherming en zo bijdraagt aan een duurzame landbouw.

De nota beschrijft het integrale beleid tot 2010, gericht op een duurzame bestrijding van ziekten, plagen en onkruiden binnen en buiten de landbouw. Centrale elementen hierin zijn het beleid voor de toelating en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het milieubeleid. En in aanvulling daarop de gezamenlijke uitvoering van het convenant gewasbescherming dat het kabinet met een aantal belangen- en brancheorganisaties heeft gesloten.

De voorgestelde maatregelen moeten een oplossing bieden voor enkele hardnekkige problemen rond gewasbescherming, met name de milieubelasting die te hoog is en de onzekerheid over de beschikbaarheid van middelen. Andere aandachtspunten zijn het gehalte residu op gewassen en de bescherming van degenen die werken met gewasbeschermingsmiddelen of met daarmee behandelde gewassen.

De nota komt in plaats van de nota 'Zicht op gezonde teelt' die in 2001 aan de Tweede Kamer is aangeboden. In deze nota waren doelen vastgesteld om met duurzame gewasbescherming een aanvaardbare milieukwaliteit te bereiken. Het kabinet houdt vast aan deze doelen. Dat houdt in dat in 2010 het Maximaal Toelaatbaar Risico (MTR) moet zijn bereikt en een eerste stap moet zijn gezet op weg naar het Verwaarloosbaar Risico (VR). Qua reductie van de milieubelasting betekent dit dat deze in 2010 met tenminste 95% moet zijn afgenomen ten opzichte van die in 1998.

De oplossing van het gewasbeschermingsprobleem ligt volgens het kabinet vooral in een gedeelde verantwoordelijkheid voor elk van de belanghebbende partijen. Het is van mening dat het niet de rol van de overheid is om voor alle oplossingen te zorgen, maar dat de overheid er voor moet zorgen dat samen met de maatschappelijke partners oplossingen gevonden worden. Afspraken hierover zijn gemaakt in het kader van het convenant gewasbescherming.

De aanpak om te komen tot een duurzame gewasbescherming loopt langs twee sporen. Ten eerste moet de uitvoering van het toelatings- en milieubeleid zoveel mogelijk aansluiten bij de Europese regels. Ten tweede is de gezamenlijke inzet van betrokken partijen nodig op het gebied van het toepassen van geïntegreerde gewasbescherming, het stimuleren van duurzaamheid ten aanzien van productieketens en consumptie, en het creëren van voorwaarden voor een duurzaam en effectief pakket van gewasbeschermingsmiddelen.

Het kabinet ziet voor de overheid als belangrijkste taken:

.in EU-verband pleiten voor een scherpe normstelling voor het milieu;
.zorgen voor goede regelgeving, adequate uitvoering van regels en een krachtig toezicht op de naleving;
.zorgen dat kennis over geïntegreerde gewasbescherming wordt ontwikkeld en toegepast;
.zorgen dat gemaakte afspraken worden nagekomen zodat gestelde doelen worden bereikt.

Zie voor de volledige tekst van de nota www.minlnv.nl.

25 mei 04 17:25