Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Kiesraad positief over wijze van verkiezing burgemeester

25 mei 2004

De Externe link Kiesraad is overwegend positief over de door het kabinet voorgestelde wijze van verkiezing van de burgemeester. Zo stemt de Kiesraad in met de verkiezing in twee rondes, de combinatie van de tweede ronde van de burgemeestersverkiezing met de gemeenteraadsverkiezing, de wijze van kandidaatstelling en de wijze waarop de integriteit van de burgemeesterskandidaat wordt getoetst. Dit heeft de Kiesraad aan Minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties meegedeeld. De Kiesraad was gevraagd over de wetsvoorstellen met betrekking tot de gekozen burgemeester te adviseren.
---

Wel meent de Kiesraad dat het wetsvoorstel verkiezing burgemeester op een aantal punten verbeterd kan worden. Zo wordt minister De Graaf geadviseerd het mogelijk te maken dat een burgemeesterskandidaat gelijktijdig kandidaat mag zijn voor het lidmaatschap van de gemeenteraad. In het wetsvoorstel is deze dubbele kandidatuur niet mogelijk. De Kiesraad vreest dat hierdoor de kring van (capabele) personen die bereid zullen zijn zich kandidaat te stellen voor de burgemeestersverkiezing onnodig wordt beperkt. Juist in de gemeenteraden c.q. colleges van b. en w. bevinden zich personen met bestuurlijke ervaring en interesse voor de lokale politiek.

Daarnaast adviseert de Kiesraad het aantal ondersteuningsverklaringen dat een burgemeesterskandidaat moet overleggen te verkleinen. In het wetsvoorstel is nu opgenomen dat een kandidaat in een grote gemeente 200 handtekeningen moet verzamelen. De Kiesraad adviseert als maximum 100 ondersteuningsverklaringen te hanteren. Volgens de Kiesraad biedt een kleiner aantal ondersteuningsverklaringen ook voldoende waarborg tegen niet serieuze kandidaten en voorkomt het onnodige extra bureaucratie.

In zijn advies gaat de Kiesraad voorts in op verschillende andere kiesrechtelijke onderdelen van het wetsvoorstel gekozen burgemeester. Zo adviseert de Kiesraad voor de gecombineerde stemming van raads- en burgemeestersverkiezing één oproepingskaart te hanteren. Gezien zijn functie gaat de Kiesraad in zijn advies niet in op de wenselijkheid van de invoering van de gekozen burgemeester.
---