Time : 5:33:26 PM
Date : Tuesday, May 25, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Minister Patrick Dewael : fankaart louter als controlekaart niet houdbaar

Vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael blijft erbij dat de fankaart op korte termijn niet langer een louter controlekaart voor de supporters kan blijven, maar een functie kan hebben supporterskaart die aan de houder een aantal voordelen biedt naar de club toe zoals bijvoorbeeld kortingen in de clubshops, op toegangstickets... De bedoeling van dergelijke kaart is de supportersspirit te activeren om van voetbal weer een feest te maken.

De minister reageert hiermee op een artikel in de "Tijd" van dinsdag 25 mei waarin de profliga enerzijds aankondigt dat vertegenwoordigers van de profliga en van de minister beslist hebben dat de fankaart zeker blijft bestaan tot na het seizoen 2008-2009 en anderzijds beweert de minister te hebben overtuigd dat een afschaffing op korte termijn niet haalbaar is.

Minister Patrick Dewael onderstreept dat hij ervan overtuigd blijft dat de fankaart heel wat nadelen biedt voor de supporters en voor het voetbal. Om die reden moet ze op korte termijn vervangen worden door andere maatregelen zoals o.m. het gebruik van de mogelijkheden van de elektronische identiteitskaart, maar ook de professionalisering van de opleiding van de stewards, het invoeren van een sluitende accescontrole zoals in sommige buurlanden, het installeren van meer camera's in de stadions, het beperken van de verplichte fankaart tot de echte risicowedstrijden en een nog strenger optreden tegen het vandalisme en het hooliganisme. Minister Patrick Dewael wil binnen de twee jaar overschakelen van het ene naar het andere systeem. Hij is bereid daartoe de voetbalwet en het KB over de ticketverkoop op korte termijn te wijzigen.

In verband met de elektronische identiteitskaart wijst de minister erop dat er terzake mogelijkheden bestaan voor een versnelde invoering van de elektronische identiteitskaart voor doelgroepen, die ook supportersgroepen zouden kunnen zijn.

De minister van Binnenlandse Zaken onderstreept ook dat eerstdaags op de rondetafel over het voetbal een pakket van maatregelen wordt besproken om de veiligheid in de stadions te verhogen. Aan deze rondetafel wordt ook deelgenomen door vertegenwoordigers van de profliga. Deze rondetafel werd tijdens de voorbije weken voorbereid door vertegenwoordigers van de verschillende deelnemende groepen aan het overleg.

Perscontact : Laurent Panneels 0475/43.91.41