Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Persbericht 04/122

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

25 mei 2004

Nr. 04/122

De Geus: bij ontslag meer rekening houden met leeftijdsopbouw
personeel

Bedrijven zouden bij ontslag van werknemers om bedrijfseconomische redenen, meer rekening moeten houden met de leeftijdsopbouw van het personeel. Nu geldt nog vaak alleen de regel dat degenen die het laatst in dienst zijn gekomen, het eerst worden ontslagen (`last in, first out'). Ook zouden werkgevers en vakbonden de ruimte moeten krijgen om in CAO of sociaal plan zelf ontslagcriteria vast te leggen.

Dat schrijft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de notitie `Last in, first out-beginsel bij bedrijfseconomisch ontslag', die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Over de voorstellen wordt nog advies gevraagd aan de Stichting van de Arbeid en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Met de notitie komt De Geus tegemoet aan een verzoek van de Tweede Kamer om een heroverweging van het huidige `last in, first out'-beginsel. Tegelijk met de notitie is ook de Jaarrapportage Ontslagstatistiek 2003 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Momenteel kunnen werkgevers bij ontslag van een aantal werknemers alleen rekening houden met de leeftijdsopbouw van het personeel als het gaat om het ontslag van tien of meer werknemers in de regio van het CWI dat de ontslagaanvraag beoordeelt. Zij zijn hiertoe echter niet verplicht. Als zij ervoor kiezen gebruik te maken van dit zogenoemde afspiegelingsbeginsel, dan wordt het personeel van de bedrijfsvestiging eerst ingedeeld in leeftijdscategorieën. Op basis van de leeftijdsverhoudingen wordt vastgesteld hoeveel werknemers per leeftijdsgroep voor ontslag in aanmerking komen. Voor de keuze van de werknemers binnen iedere leeftijdsgroep geldt vervolgens weer de `last in, first out'-regel.

De grens van tien werknemers betekent dat in de praktijk alleen grotere werkgevers hier gebruik van kunnen maken. Verder leidt het gegeven dat veel bedrijven vestigingen hebben in meerdere CWI-regio's tot uitvoeringstechnische problemen.

Knelpunt is ook dat nu wordt gekeken naar de leeftijdsopbouw in het bedrijf als geheel en niet naar de leeftijdsopbouw in de functie of functies waar de ontslagen vallen. De Geus stelt voor aan deze knelpunten een einde te maken en voortaan bij alle ontslagen het afspiegelingsbeginsel toe te passen.

Ook wil de minister werkgevers en werknemers mogelijkheden bieden om van deze ontslagpraktijk af te wijken en zelf in de CAO afspraken te maken over de selectiemethode bij ontslag. Zij kunnen rekening houden met de omstandigheden in een onderneming of bedrijfstak. Bij de ontslagkeuze kunnen bijvoorbeeld kennis, vaardigheden en functioneren van werknemers worden betrokken.

De Geus verwacht dat de veranderingen zullen leiden tot een gelijkmatiger ontslagbescherming voor verschillende groepen werknemers. Toepassing van alleen de `first in, last out'-regel is doorgaans in het voordeel van ouderen, maar in het nadeel van werknemers die kortgeleden bij bedrijven zijn binnengekomen. Daartoe behoren ook de groepen die de overheid in de afgelopen periode heeft geprobeerd aan werk te helpen, zoals herintredende vrouwen, allochtonen, jongeren en arbeidsgehandicapten die gereïntegreerd zijn. Ook zouden de veranderingen werknemers die al lange tijd in dienst zijn en nu relatief veel ontslagbescherming genieten, kunnen stimuleren te blijven investeren in hun eigen ontwikkeling.

De discussie over de ontslagpraktijk is belangrijker geworden door de snelle toename van het aantal ontslagen. In 2003 werd voor ruim 85.000 werknemers een ontslagaanvraag bij het CWI ingediend, zo blijkt uit de Jaarrapportage Ontslagstatistiek 2003. Dat is 21 procent meer dan in 2002. Van de ontslagaanvragen bij het CWI werd in 84 procent van de gevallen ontslag verleend. De tweede wijze om een arbeidsovereenkomst te ontbinden is via de rechter. In 2003 werd voor 78.491 werknemers een ontbindingsverzoek bij de rechter ingediend, 15 procent meer dan in 2002.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van minister De Geus bij jaarrapportage Ontslagstatistiek 2003 en een notitie over heroverweging van het lifobeginsel bij bedrijfseconomisch ontslag
PDF publicatie Ontslagstatistiek, Jaarrapportage 2003
PDF publicatie Notitie heroverweging van het Last-in/first-out beginsel bij bedrijseconomisch ontslag

---