Provincie Noord-Holland

Hoofdthemas Waterplan vastgesteld

Hoofdthemas Waterplan vastgesteld
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben vandaag de hoofdthemas voor het nieuwe Waterplan vastgesteld. De themas worden de komende maanden besproken met onder andere waterschappen en gemeenten. In september wordt de definitieve agenda voor het Waterplan door Provinciale Staten vastgesteld. De agenda vormt de basis voor het Waterplan, dat in 2006 gereed is.

De hoofdthemas voor het waterplan zijn : water en ruimtelijke ordening ; wateroverlast en watertekort ; water als drager voor beleving en economie ; veiligheid ; schoon water ; grond-en drinkwater en water in het stedelijk gebied. Deze zeven themas zijn voortgekomen uit interviews die gehouden zijn met vertegenwoordigers van waterbeheerders, maatschappelijke organisaties, het Rijk, gemeenten en de provincie. Daarnaast hebben het Collegeprogramma en het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) als input gediend voor de hoofdthemas.

De onderwerpen worden in juni met verschillende organisaties besproken. In eerste instantie bespreken provincie en waterbeheerders de hoofdthemas, vervolgens worden ook waterleidingbedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties uitgenodigd om naar de hoofdthemas te kijken. Tijdens deze maatschappelijke discussies worden de hoofdthemas in agendapunten verder uitgewerkt. Een voorbeeld van een agendapunt uit het thema water en stedelijk gebied is de grondwateroverlast. In het waterplan moet duidelijkheid gegeven worden over de taken en verantwoordelijkheden van gemeenten en waterschappen om de grondwaterproblemen in het stedelijk gebied op te pakken. Daar is op dit moment nog veel onduidelijkheid over, wat een structurele aanpak van de problemen in de weg staat.

De maatschappelijke discussies met waterbeheerders, waterleidingbedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties vinden in juni plaats. De adviezen uit deze discussies worden vervolgens in juli besproken door de gedeputeerde Poelmann, de dijkgraven en een vertegenwoordiger van het VNHG(Vereniging van Noord-Hollandse Gemeenten). Zij leggen vervolgens een advies voor aan Gedeputeerde Staten in augustus. Provinciale Staten besluiten uiteindelijk in september hoe de definitieve agenda voor het Waterplan eruit komt te zien.

Elly Klut 25 mei 2004