De Unie


Laatste nieuws
De Unie sleept UWV voor de rechter

UWV houdt zich niet aan het sociaal plan

Culemborg, 25 mei 2004 De Unie stapt naar de rechter, omdat uitvoeringsinstelling UWV zich niet houdt aan het sociaal plan bij de reorganisatie van de fraude- en opsporingsafdelingen van de 5 voormalige UVIs (GAK, Cadans, GUO, Uszo en SFB). De 5 zelfstandige fraude- en opsporingsafdelingen maken op korte termijn plaats voor één directoraat Fraude, Preventie en Opsporing (FPO). Volgens Uniebestuurder Roel Zijlstra past UWV daarbij het uitgangspunt mens volgt werk onjuist toe.

Het door UWV gepresenteerde plaatsingsplan voldoet niet aan de regels van het huidige sociaal plan. Het vangt de sociale gevolgen van deze reorganisatie onvoldoende op., zegt Zijlstra. Volgens hem kan bij een onjuiste toepassing van regels een medewerker in het slechtste geval (bij ontslag) mogelijk niet voor een WW-uitkering in aanmerking komen. Zijlstra: Om tot een juiste toepassing van het sociaal plan te komen, zal UWV het plaatsingsplan van FPO op een aantal onderwerpen moeten aanpassen. Zijlstra constateert verder dat UWV het sociaal plan op basis van willekeur toepast.

Volgens Zijlstra hebben de vakbonden al verschillende malen bij het UWV aangegeven niet tevreden te zijn over de huidige werkwijze. UWV vindt dat zij het sociaal plan wel goed toepast. UWV gaat ondanks ons verzoek om eerst de problemen op te lossen gewoon door met reorganiseren. Zijlstra vindt het spijtig dat de rechter er aan te pas moet komen. Wanneer UWV het plaatsingsplan niet aanpast, stapt De Unie met een aantal individuele leden naar de rechter.

Het sociaal plan kent een looptijd tot 31 december 2005. De reorganisatie loopt door tot in 2008, met een uitloop voor een klein aantal medewerkers tot 2011. Het sociaal plan gaat uit van het volgen van je werk in de nieuwe situatie. Indien het werk vervalt, helpt UWV het personeel van werk naar werk (zowel binnen als buiten het UWV). Het sociaal plan regelt wie voorrang heeft op wie. Tevens zijn allerlei regels en procedures opgenomen om mensen te helpen de negatieve gevolgen van de reorganisatie of het verlies van het werk te compenseren.

dinsdag, 25 mei 2004