Koninklijk Horeca Nederland


Koninklijk Horeca Nederland en Steunpunt Acquisitiefraude gaan samen de strijd aan tegen de advertentiemaffia

Persbericht 25 mei 2004
Koninklijk Horeca Nederland en Steunpunt Acquisitiefraude gaan samen de strijd aan tegen de advertentiemaffia
Koninklijk Horeca Nederland bijt als eerste brancheorganisatie het spits af door onlangs het samenwerkingscontract met Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) te tekenen.

Met deze gebeurtenis is volgens beide partijen de gang ingezet naar de samenwerking met vele andere branche- en koepelorganisaties in Nederland, waardoor gestructureerd gewerkt kan worden aan de aanpak van malafide advertentiebureaus en -uitgeverijen. Hiervan zijn naar schatting zon 500 bedrijven in Nederland actief, die zorgen voor een jaarlijkse schade van ruim 400 miljoen euro (*).

Steunpunt Acquisitiefraude is onder de vlag van Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (Safecin) in oktober 2003 opgericht en heeft tot doel een essentiële bijdrage te leveren aan de aanpak van advertentieoplichters en verzenders van zgn. spooknotas. Het kan gaan om bijvoorbeeld advertentiecontracten voor plaatsingen in bladen en kranten die niet of nauwelijks onder een doelgroep verspreid worden, of advertenties in bladen die slechts als bewijsexemplaar aan de adverteerder worden toegezonden; ook naamsvermeldingen in bedrijven- en telefoongidsen op internet die niet of nauwelijks via de zoekmachines traceerbaar zijn, of contracten betreffende doorplaatsing van personeelsadvertenties in niet of nauwelijks verspreide bladen zijn veel voorkomende praktijkgevallen. Tevens ontvangen bedrijven vaak notas voor niet geleverde diensten of voor diensten waar in ieder geval geen overeenkomst aan ten grondslag ligt, de zogenaamde spooknotas.

Horeca Nederland (20.000 leden) heeft al jaren een eigen waarschuwingsdienst voor haar leden, die vooral goed werk levert tegen de aanvallen van de malafide advertentiebureaus. Ondernemers kunnen via deze dienst melding maken van hun ervaringen en de ledenservice verleent hulp en informatie op dit terrein. Op jaarbasis komen ongeveer 250 meldingen over dit onderwerp bij deze dienst binnen.

SAF werkt nauw samen met het Openbaar Ministerie en de diverse opsporingsinstanties zoals de fraudeteams en de Fiod-ECD. Via de website www.fraudemeldpunt.nl kunnen meldingen en klachten over malafide praktijken bij het steunpunt worden ingediend. Ook kunnen bedrijven via deze lijn hun aangifte laten verzorgen bij het fraudemeldpunt van het OM.

Sinds de oprichting van het steunpunt zijn al meer dan 1.000 meldingen over 180 dubieuze acquisitiebureaus binnengekomen en staan ruim 800 aangiften geregistreerd. Naar 5 zaken is inmiddels door het OM strafrechtelijk onderzoek gestart. Via onderzoek door het steunpunt komen inmiddels ook al vele kwalijke schades aan het licht.

Het samenwerkingsverband is vooral er op gericht om samen - waar mogelijk hulp en informatie aan de leden van Horeca Nederland te verlenen, juridische procedures te voeren tegen malafide bedrijven, en om voorlichtingsbijeenkomsten voor de achterban te organiseren. Door goed te communiceren over de diverse methodieken die door kwaadwillende bureaus worden gehanteerd en door blijvende aandacht voor het fenomeen te vragen, waar nodig met hulp van het strafrecht, kan dit hardnekkige probleem ook aangepakt worden.

(*) Schattingen van Steunpunt Acquisitiefraude