Consumentenbond

Bond stelt prioriteiten aan nieuwe EU Voorzitter

25 mei 2004

Vandaag heeft BEUC, de Europese koepelorganisatie voor consumentenbelangen, samen met de Consumentenbond het `Memorandum voor het Nederlandse Voorzitterschap' overhandigd aan Staatssecretaris Van Gennip (EZ). Hierin staan de onderwerpen die Nederland in ieder geval op de agenda zou moeten zetten tijdens zijn voorzitterschap van de EU, zoals chemicaliën, gezonde voeding en oneerlijke handelspraktijken. De consumentenorganisaties waren verheugd dat Van Gennip zich voorstander toonde van een chemicaliënbeleid, waarbij allereerst de gevaarlijkste stoffen worden aangepakt.

Belangrijke onderwerpen uit het memorandum zijn het tegengaan van onnodig gebruik van chemicaliën, het stimuleren van gezonde voeding en het tegengaan van oneerlijke handelspraktijken. Zowel op Europees als op nationaal niveau houden de consumentenorganisaties zich al geruime tijd bezig met deze onderwerpen. Zo pleiten de consumentenorganisaties voor nog strengere regels voor het gebruik van chemicaliën in consumentenproducten, dan nu staan in het voorstel van de EU. BEUC zal zeven eisen neerleggen bij de Europese Commissie op het gebied van gezonde voeding. In Nederland pleit de Consumentenbond voor een kleurenetiket, waaraan consumenten in de winkel kunnen zien of een product een gezonde keuze is. De Consumentenbond pleit met zijn campagne `Van recht hebben naar recht krijgen', voor een toezichthouder met tanden speciaal voor consumentenbelangen.

BEUC en de Consumentenbond roepen de Nederlandse regering op om tijdens het voorzitterschap prioriteit te geven aan deze onderwerpen.

Van Gennip onderschrijft in haar reactie het standpunt van de consumenten-organisaties dat in de Europese voorstellen voor het chemicaliënbeleid het consumentenbelang onvoldoende meeweegt en dat geconcentreerd zou moeten worden op het tegengaan van de meest gevaarlijke stoffen in plaats van de meest geproduceerde stoffen. Ook beaamde de Staatssecretaris dat de handhaving van consumentenrechten te lang onderbelicht is gebleven. De focus lag tot nu toe vooral op de aanbodzijde van de markt. Zij wil hier in Nederland met haar nieuwe beleidsnota consumentenbeleid verandering in aanbrengen.