Gemeente Amsterdam

Grootschalige controleactie op bedrijventerrein in Amsterdam-Westpoort In gezamenlijke actie 50 bedrijven onder de loep 25 mei 2004 - Marleen Nieuwenhuis, Hans Joosten

De gemeente Amsterdam voert vandaag een grootschalige controleactie uit op een bedrijventerrein in Amsterdam-Westpoort. Op het kleinschalige bedrijventerrein `de Heining' wordt nagegaan of de 50 hier gevestigde bedrijven zich houden aan de wet- en regelgeving, vooral wat betreft milieubeheer, bodembescherming, (onder-)huur en belastingafdracht.

Dit is een gezamenlijke actie van drie gemeentelijke diensten en de Belastingdienst. Politie en Openbaar Ministerie nemen deel aan de actie om de veiligheid van de controleurs te waarborgen en - zo nodig - tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. Bij de actie zijn 30 ambtenaren van de gemeente Amsterdam betrokken, 35 medewerkers van de Belastingdienst, 30 agenten, en enkele medewerkers van het OM. Op deze manier is het mogelijk in één dag een allesomvattende controle uit te voeren.

De controleactie is onderdeel van het Meerjarenplan Westpoort 2003-2006, dat tot doel heeft het gebied veiliger en aantrekkelijker te maken voor ondernemers en hun werknemers. Verantwoordelijk wethouder Hester Maij: "Als gemeentebestuur willen we precies weten wat er op onze bedrijventerreinen in Westpoort gebeurt. En dat is nog niet altijd het geval. Met dit soort acties werken we als gemeente aan een veilig, schoon, en heel Westpoort."

Westpoort is een bedrijven- en industriegebied van ruim 35 km² in de westelijke haven, met ruim 1500 veelal kleinere bedrijven. Er werken ruim 40.000 mensen en het gebied heeft slechts 400 bewoners. `De Heining' is een terrein met bedrijvigheid zoals autosloop en -herstel, containerverhuur, en de opslag van goederen. De overheid kan moeilijk greep krijgen op de activiteiten in `de Heining', zo bleek uit onderzoek van het Van Traa-team (coördinator veiligheidsaanpak Westpoort) uit 2002. In het Veiligheidsplan Amsterdam, dat de gemeenteraad vorige zomer heeft goedgekeurd, is Westpoort aangemerkt als gebied dat speciale aandacht krijgt.

Binnen het Meerjarenplan Westpoort is verder een digitaal ondernemersloket in ontwikkeling, waardoor het eenvoudiger wordt om bijvoorbeeld vergunningen aan te vragen. Tegelijkertijd wordt de handhaving van de vergunningen verbeterd. De Ondernemersvereniging Regio Amsterdam (ORAM) werkt aan betere samenwerking tussen particuliere beveiligings- en andere bedrijven en politie. Het zal voor bedrijven ook gemakkelijker worden gemaakt om aangifte te doen van misdrijven. Afgelopen oktober is de Westpoortbus van start gegaan, waarmee werknemers snel en veilig van en naar station Sloterdijk kunnen. Ook vindt verdere verbetering van de openbare ruimte (wegen, parkeerterreinen en bermen) in Westpoort plaats.

De belangrijkste partijen die in het Meerjarenplan Westpoort 2003-2006 samenwerken zijn de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de ORAM, en de gemeente Amsterdam (met name het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam, het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, de dienst Amsterdam Beheer, de dienst Milieu en Bouwtoezicht en het Van Traa-team).

Pb-101

© Gemeente Amsterdam