VSNU

VSNU-persbericht
Datum: 25 mei 2004

Reactie op voorjaarsnota: Universiteiten buitensporig gekort

In de voorjaarsnota 2004 staat dat de universiteiten extra geld krijgen om de gestegen studentenaantallen te bekostigen. Hiervan blijft niets over door bezuinigingen op andere terreinen. Per saldo gaan de universiteiten er zelfs op achteruit. Het lijkt een trend te worden dat universiteiten in vergelijking met andere onderwijssectoren onevenredig veel moet bijdragen aan bezuinigingen die het ministerie van OCW aan de hele onderwijssector oplegt. Dit strookt niet met de ambities die in het HOOP en WEBU staan en met het feit dat in het regeerakkoord van 2003 de kenniseconomie tot speerpunt van beleid is gekozen.

In de Voorjaarsnota staat dat de universiteiten een compensatie krijgen voor de toegenomen studentenaantallen. Dat bedrag komt neer op 18,9 miljoen euro. Vervolgens worden in de OCW-begroting van 2004 extra bezuinigingen opgevoerd die de extra investering meer dan teniet doen. Zo wordt de prijscompensatie, die OCW van minister Zalm volledig ontvangt, voor het WO in zijn geheel niet uitgekeerd. Daardoor missen de universiteiten zo'n 10 miljoen euro. Daarnaast krijgen de universiteiten een bezuiniging van 4,6 miljoen euro opgelegd op het huisvestingsbudget. Daarbovenop komt nog een extra korting van 4,7 miljoen euro. Dit geld wordt overgeheveld naar andere onderwijssectoren.

Wat bovendien opvalt is dat deze bezuinigingen vaak onevenredig groot zijn, in vergelijking met andere onderwijssectoren. Zo is de huisvestingsbezuiniging van universiteiten (ook wel 'taakstelling doelmatig aanbesteden' genoemd) met 4,6 miljoen euro ruim een derde van bezuiniging van 12,6 miljoen euro op het totale huisvestingsbudget van alle onderwijsinstellingen. Terwijl de uitgaven voor de universiteiten een tiende van de onderwijsuitgaven van OCW zijn.

Ook andere recente voorbeelden geven dit beeld weer:
- Vanwege het afschaffen van de vervolguitkering WW wordt het budget van de universiteiten met 5,2 miljoen euro gekort, op een totale bezuiniging voor heel OCW van 15,7 miljoen euro. Ook hier dragen de universiteiten dus een derde deel van de bezuiniging, terwijl het slechts een tiende van OCW vormt.
- De in het HOOP en WEBU geplande extra 9 miljoen euro voor nieuw beleid wordt niet meer aan de universiteiten beschikbaar gesteld. Het geld moet nu uit het bestaande budget komen. Bij andere sectoren, zoals primair en voortgezet onderwijs, is wel extra geld beschikbaar van buiten het eigen budget.

Waar de kabinetten Balkenende I en II al voor 100 miljoen op de universiteiten hebben bezuinigd, wordt door deze onevenredig grote bezuiniging de kennissamenleving voor de universiteiten zo langzamerhand minder dan een lege dop, aldus Ed d'Hondt, voorzitter van de VSNU.