Universiteit van Amsterdam

Blokkeren chemokinereceptor kan uitzaaiingen van coloncarcinomen voorkomen


Promotie Geneeskunde


dinsdag 25 mei 14.00 uur

Chemokines zijn eiwitten die tijdens een ontsteking de beweging van witte bloedcellen reguleren. Ingrid Zeelenberg toont aan dat één van de chemokinereceptoren (CXCR4) ook een rol speelt bij de uitzaaiing van T-cel lymfomen, tumoren die ontstaan zijn uit bloedcellen. CXCR4 is essentieel voor het binnendringen van de tumorcellen in andere weefsels. Ook bij dikke-darmkanker bevatten de tumorcellen chemokinereceptoren. Waarschijnlijk zijn die vooral betrokken bij de groei van het gezwel. Uit dierproeven blijkt dat het blokkeren van de CXCR4-receptor, uitzaaiingen van coloncarcinomen (kwaadaardige gezwellen in de dikke darm) kan voorkomen.

Mw. I.S. Zeelenberg: Chemokine receptor signals: role in migration, invasion and cancer metastasis. Promotor is prof. dr. A.J.M. Berns.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.