Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 22

INTEGRATIE VOOR HET BLOK
Hollen of stilstaan

De integratiediscussie in Nederland wordt vooral gevoerd door de witte Nederlanders. Zij bespreken de keurmerken waaraan je die integratie kan afmeten, zij bestrijden elkaar op de vierkante millimeter in columns en zij doen net alsof we nog steeds moeten beslissen dat Nederland een multi-etnisch land is geworden. St. Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert op dinsdag 25 mei een debat in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Entree ¤ 3,5/CJP&U-pas ¤2. Reserveren/informatie:030-2332430/www.tumultdebat.nl/info@tumultdebat.nl

Onder leiding van journalist Will Tinnemans gaan met elkaar in debat: Mirjam Sterk, CDA, Ebru Umar, columniste, Halim el Madkouri, FORUM en Mariëtte de Haan, onderzoekster Continuiteit en verandering in de Marokkaanse opvoeding Universiteit Utrecht. Elena Simons, auteur van Pret met moslims, verzorgt een korte inleiding.

De Commissie Blok schreef dat de integratie eerder ondanks dan dankzij de Nederlandse integratiepolitiek geslaagd mag worden genoemd. De oude Nederlanders hebben jarenlang het feit genegeerd dat er nieuwe Nederlanders in dit landje kwamen wonen. Maar nu is het hek plots van de dam. Oude Nederlanders verwachten van de nieuwe Nederlanders dat zij net zo denken en net zo functioneren als de oude Nederlanders. Is dat niet een beetje raar? Eerst geen interesse hebben en dan verwachten dat "zij" net zo zijn als "wij". Is dat geen vlucht in de droomwereld van de Nederlandse jaren vijftig, toen alles duidelijk was en iedereen Nederlands sprak? Stephan Sanders sprak van de "nieuwe dorpsmentaliteit" die Nederland kenmerkt. Is dat een herontdekking van de Nederlandse roots? Of is dat een verdere ontkenning van het nu en de toekomst? Heeft integratie niet gewoon wat tijd nodig? Of moeten we blijven hollen, hollen, hollen om maar zo snel mogelijk met elkaar geïntegreerd te zijn?